Η μερική άρση των capital controls τόνωσε τις επενδύσεις σε αμοιβαία εξωτερικού

Η μερική άρση των capital controls τόνωσε τις επενδύσεις σε αμοιβαία εξωτερικού

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνάσες ρευστότητας για όσους επενδυτές έχουν επενδύσει στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων καταγράφονται τον τελευταίο μήνα, μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη μερική άρση των capital controls σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών που επεξεργάστηκε η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, την περασμένη Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων παρουσίασε αύξηση 0,43% σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στα 7,851 δισ. Τα συγκεκριμένα επίπεδα τα είχε συναντήσει τελευταία φορά η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου 2015.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι επιμέρους κατηγορίες στις τελευταίες συνεδριάσεις σημειώνουν ανοδικές τάσεις.

Πιο συγκεκριμένα το ενεργητικό των Funds of Funds παρουσίασε άνοδο κατά 0,24% στα 1,055,5 δισ., με τα Μετοχικά Funds of Funds να διαμορφώνονται στα 313,9 εκατ. ευρώ (0,54%), τα Μεικτά Funds of Funds στα 663,7 εκατ. ευρώ (0,12%) και τα Ομολογιακά Funds of Funds στα 77,9 εκατ. ευρώ (0,05%). Τα Μετοχικά Α/Κ διαμορφώθηκαν στα 1,092 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 1,11% με τις υποκατηγορίες τους να εμφανίζουν κυρίως ανοδικές τάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Μετοχικά Ελλάδας, των οποίων το συνολικό ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 727,5 εκατ. (1,29%), τα Μετοχικά Αναπτυγμένων Αγορών στα 207,7 εκατ. (0,36%), τα Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Αγορών στα 40,3 εκατ. (2,36%), τα Μετοχικά Αμερικής στα 26,7 εκατ. (0,42%) και τα Μετοχικά Ευρωζώνης στα 33,4 εκατ. (-0,04%).

Το συνολικό ενεργητικό των Ομολογιακών Α/Κ αυξήθηκε κατά +0,68% και ανήλθε στα 1,465,4 δισ., με τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας να διαμορφώνονται στα 516,9 εκατ. (1,92%), τα Ομολογιακά Κρατικά – Αναπτυγμένων Αγορών στα 391,7 εκατ. (0,40%), τα Ομολογιακά Διεθνή στα 325 εκατ. (0,17%) και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά – Επενδυτικής Διαβάθμισης στα 225,3 εκατ. (0,03%).

Το ενεργητικό των Μεικτών Α/Κ ενισχύθηκε 1,18% και διαμορφώθηκε στα 1,140,4 δισ., ενώ το ενεργητικό των Α/Κ Χρηματαγοράς υποχώρησε κατά -0,07% στα 2,553,8 δισ., καθώς και τα υπό διαχείριση κεφάλαια της κατηγορίας των Σύνθετων Α/Κ που υποχώρησαν κατά -0,47% και διαμορφώθηκαν στα 544,1 εκατ.

Με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε η δυνατότητα σε εκατοντάδες επενδυτές που είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους, χωρίς την υποχρέωση το προϊόν της ρευστοποίησης να δεσμευθεί στον καταθετικό λογαριασμό που διατηρεί ο δικαιούχος στην τράπεζα. Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές παρακολουθούσαν την πτώση των αξιών που παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο, με την κατακόρυφη υποχώρηση των αγορών στην Ασία και την Ευρώπη, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Πρόκειται για περιπτώσεις επενδυτών που μετά την επιβολή των capital controls εγκλωβίστηκαν και δεν μπορούσαν καν να αλλάξουν τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους, με αποτέλεσμα να υποστούν το σύνολο της ζημίας που προκάλεσε η υποχώρηση των δεικτών στα διεθνή χρηματιστήρια. Το προϊόν της ρευστοποίησης σε περίπτωση που δεν επανατοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, μπορεί να πιστωθεί στον λογαριασμό του δικαιούχου στην Ελλάδα, χωρίς εκείνος να χάσει το δικαίωμα να επανεξάγει τα χρήματά του στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή