Πρώτο δείγμα για την πορεία του stress test στις τράπεζες

Πρώτο δείγμα για την πορεία του stress test στις τράπεζες

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εμπιστευτική ενημέρωση των διοικήσεων των εγχώριων τραπεζών θα προχωρήσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για την πορεία του stress test. Αν και δεν θα δοθούν νούμερα στους επιτελείς των τραπεζών, ωστόσο η περιγραφή των τεχνικών παραμέτρων και των μακροοικονομικών παραδοχών της άσκησης θα επιτρέψει στις τράπεζες να σχηματίσουν μια καλή εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα.

Εχοντας μια σαφή εικόνα για το αν το αποτέλεσμα θα είναι αυστηρό ή πιο ήπιο, οι τράπεζες θα μπορέσουν να οριστικοποιήσουν τον σχεδιασμό τους και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προσέλκυση επενδυτών. Τα τελικά αποτελέσματα του stress test θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και εν συνεχεία οι τράπεζες θα έχουν περίπου ένα μήνα για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου. Τις τελευταίες εβδομάδες είναι σχεδόν καθημερινές οι επαφές και οι συναντήσεις στελεχών τραπεζών με επενδυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών δύο είναι τα βασικά σημεία που απασχολούν τους ξένους επενδυτές και τα οποία θα κρίνουν τη συμμετοχή τους ή όχι στην ανακεφαλαιοποίηση.

Το πρώτο αφορά την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και τους συσχετισμούς στην Ευρωζώνη. Δεδομένου ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, οι επενδυτές δεν έχουν χρόνο προκειμένου να δουν και να τεστάρουν την αποφασιστικότητα και τα αποτελέσματα της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ετσι έχουν επικεντρώσει όλη τους την προσοχή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και το πόσο γρήγορα αυτή θα ολοκληρωθεί. Αν η κυβέρνηση κινηθεί με ταχύτητα και οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν θετικά και σε καλό κλίμα, τότε αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Μια γρήγορη θετική αξιολόγηση θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για την ανάκτηση μέρους της χαμένης εμπιστοσύνης και θα ενισχύσει τις προσδοκίες προσελκύοντας επενδυτές. Αντίθετα, αν σημειωθούν καθυστερήσεις, αναβολές, διαφωνίες και διενέξεις στις διαπραγματεύσεις, τότε θα θεωρηθεί ότι ο πολιτικός κίνδυνος και το ενδεχόμενο εκτροχιασμού παραμένουν, μειώνοντας κάθε διάθεση όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση αλλά γενικότερα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι επενδυτές και οι αναλυτές περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον και την ανταπόκριση των Ευρωπαίων τόσο στο ενδεχόμενο μιας καλής συνεργασίας από ελληνικής πλευράς όσο και στην περίπτωση που η Ελλάδα επιδιώξει αλλαγές στις συμφωνίες. Κρίσιμη παράμετρος είναι ο χρόνος, καθώς αν σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση στην πρόοδο της αξιολόγησης ακόμα και αν τελικά η Ελλάδα εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση π.χ. στο τέλος Νοεμβρίου, τότε πρακτικά δεν θα υπάρχουν χρονικά περιθώρια ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το δεύτερο κρίσιμο σημείο είναι το νομικό πλαίσιο με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Αν το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων είναι πολύ υψηλό, η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Αντίθετα, αν το νούμερο εκτιμηθεί ως λογικό, τότε υπάρχουν πολλοί επενδυτές που θα μετείχαν στο εγχείρημα, καθώς μετά από 7 χρόνια κρίσης η Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα και διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα.

Τέσσερις ενδιαφερόμενοι για τη Finansbank

Τέσσερις προσφορές έχουν κατατεθεί, σύμφωνα με το Reuters, για την απόκτηση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, Finansbank. Σύμφωνα με το δημοσίευμα έχουν καταθέσει προσφορές η Qatar National Bank, η οποία φαίνεται πως έχει το προβάδισμα, οι τουρκικές τράπεζες Garanti Bank και Fibabanka, καθώς και ένας κινεζικός όμιλος. Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΤΕ έχει δηλώσει ότι εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, τονίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις για την πώληση της Finansbank θα εξαρτηθούν από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως θα προσδιοριστούν από το stress test. Με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από την Κομισιόν, η ΕΤΕ έχει δεσμευτεί να πωλήσει το 40% της Finansbank. Ωστόσο, λόγω των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι πιθανό να πωλήσει το σύνολο της συμμετοχής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή