Eπανενεργοποίηση των hedge funds

Eπανενεργοποίηση των hedge funds

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aφυπνίστηκε η χρηματιστηριακή αγορά, τουλάχιστον στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, που συνοδεύτηκαν και από αύξηση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην επανενεργοποίηση των hedge funds που προετοιμάζονται για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των 4 συστημικών τραπεζών, που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο δίμηνο, Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Ετσι εξηγείται και ο διπλασιασμός του όγκου συναλλαγών στα 61,634 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης από τον τζίρο των 32,36 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Βέβαια, αυτή η μονοδιάστατη εικόνα της αγοράς εξηγείται από το γεγονός ότι το 90% των συναλλαγών διοχετεύεται στις 4 συστημικές τράπεζες, ενώ στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό επικρατούν συνθήκες χαμηλού βαρομετρικού. Δηλαδή ελάχιστες έως μηδενικές συναλλαγές για την πλειονότητα των μετοχών εάν εξαιρέσουμε τις 19 εμποροβιομηχανικές μετοχές του Ftse 25 και μια δεκάδα εισηγμένων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ταυτόχρονα η απενεργοποίηση των Ελλήνων επενδυτών λόγω των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) έχει αφήσει τελείως ελεύθερο το πεδίο δράσης στου ξένους επενδυτές, οι οποίοι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν πωλητές στο χρηματιστήριο. Εάν εξαιρέσουμε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οι ξένοι επενδυτές προεξοφλούν στην επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης αλλά και στη γρήγορη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, για να μπορέσει η χώρα μας να λάβει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το τελευταίο τρίμηνο που υπολείπεται πριν εκπνεύσει και το 2015, που θα είναι η 7η υφεσιακή χρονιά στην Ελλάδα την τελευταία 8ετία (2008-2015).

Η πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας χαρακτηρίστηκε από την εντυπωσιακή άνοδο των τραπεζών τίτλων της Εθνικής (+20,55%), της Alpha Bank (+25,00%), της Eurobank (+20,00%) και της Τράπεζας Πειραιώς (+24,64%). Το αποτέλεσμα αυτής της ανόδου ήταν ο Γενικός Δείκτης να ενισχυθεί 4,07% και να αναρριχηθεί στις 667,09 μονάδες. Η άνοδος, έστω και με πολύ ήπιους ρυθμούς, διατηρήθηκε και την περασμένη Τρίτη. Ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 0,54% και έφθασε τις 670,69 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 41,324 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας με ημερήσια κέρδη 4,55%. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 25,41 εκατ. ευρώ, που εκτόξευσαν τις συναλλαγές στα 61,63 εκατ. ευρώ για τα δεδομένα της απαξιωτικής πορείας της αγοράς στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη η αγορά επανήλθε στους γνωστούς υποτονικούς ρυθμούς, με συνέπεια να υποχωρήσει 0,30%, στις 678,05 μονάδες. Οι ξένοι επενδυτές προσέτρεξαν να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των προηγούμενων τριών ανοδικών συνεδριάσεων, που είχαν προσφέρει συνολικά κέρδη 6,10% για τον Γενικό Δείκτη.

Την Παρασκευή, οι συναλλαγές βυθίστηκαν χαμηλότερα των 25 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές να τηρούν θέση αναμονής και απλώς να πραγματοποιείται ανακύκλωση των ήδη υφισταμένων κεφαλαίων. Οπως εξηγούν αναλυτές στην «Κ», η πορεία της αγοράς δεν μπορεί να είναι προβλέψιμη, αφού το στοιχείο της υποτιμητικής ή της ανατιμητικής κερδοσκοπίας κυριαρχεί στις καθημερινές συναλλαγές. Ανάλογα με τους ρυθμούς που θα κινηθεί η κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί και η πορεία της αγοράς. Φρέσκα κεφάλαια δεν υπάρχουν να διοχετευθούν στο Χρηματιστήριο από ξένα επενδυτικά σχήματα και με τις περισσότερες εισηγμένες να προσπαθούν να συμμαζέψουν τις απώλειες του 2015 και να έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζονται για ένα ακόμη δύσκολο έτος. Τέλος, το Χρηματιστήριο προετοιμάζεται για μία ακόμη αξιολόγηση, που αφορά την ετήσια αναθεώρηση των δεικτών του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης MSCI την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή