Δεν ικανοποίησαν τον ΣΕΒ οι προγραμματικές δηλώσεις

Δεν ικανοποίησαν τον ΣΕΒ οι προγραμματικές δηλώσεις

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν καθησυχάζουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τη βούλησή της να προχωρήσει σε εκείνες τις αλλαγές που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και δεν θα αναπαραγάγουν τις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος. Την κριτική αυτή ασκεί ο ΣΕΒ μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου για την ελληνική οικονομία, δηλώνοντας παράλληλα πως ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση «να στείλει με αποφασιστικότητα το μήνυμα ότι στόχος της είναι μια οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική, όχι μια οικονομία που προστατεύεται από τον διεθνή ανταγωνισμό».

Στον νέο αναπτυξιακό νόμο –σημειώνει ο ΣΕΒ– οι μισθοί, τα κέρδη και η απασχόληση πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της ελεύθερης ιδιωτικής παραγωγικής διαδικασίας και όχι της κρατικής αναδιανομής εισοδημάτων και πλούτου και επισημαίνει με έμφαση ότι «ο ανταγωνισμός κερδίζεται με ιδιωτικές επενδύσεις σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας στη βάση της προσδοκώμενης κερδοφορίας».

Στην κριτική του για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι προβλέπει για πολλοστή φορά δημοσιονομική προσαρμογή σε περιβάλλον ύφεσης και διατυπώνει το ερώτημα κατά πόσον σε μια οικονομία με μεγάλη μείωση των πιο αποδοτικών για το κράτος εισοδημάτων, υπερβολικά υψηλή ανεργία και μαζική πλέον φυγή των ικανών, (νέων και επενδυτών) μπορεί να επιτύχει προσαρμογή στηριζόμενη και πάλι, κυρίως στην αύξηση των εσόδων.

Ο ΣΕΒ επικαλείται δημοσίευμα της «Καθημερινής» (4/10/2015) που αναφέρει ότι η υπερφορολόγηση διώχνει από τη χώρα τα υψηλότερα εισοδήματα που αποφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στο κράτος, για να τονίσει ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να προβληματίσει τους υποστηρικτές της συνεχούς αύξησης των φόρων στα «υψηλά εισοδήματα και στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Η ανάκαμψη και η επιστροφή στις αγορές, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοστούν οι υποχρεώσεις που αναφέρονται στη συμφωνία με τους πιστωτές. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, η προσήλωση της κυβέρνησης στην εφαρμογή των όσων η ίδια έχει συμφωνήσει θα κρίνει και την πορεία της ανάπτυξης αλλά και την αξιοπιστία της προς τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή