Ανεβάζει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες η ΕΚΤ

Ανεβάζει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες η ΕΚΤ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλά θέτει τον πήχυ για την κεφαλαιακή βάση των εγχώριων τραπεζών η ΕΚΤ στο πλαίσιο του stress test. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) των τραπεζών στο 9,5% όσον αφορά το βασικό σενάριο, και στο 8% όσον αφορά το δυσμενές σενάριο. Πρόκειται για το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας που πρέπει να διαθέτει μια τράπεζα προκειμένου να περάσει με επιτυχία την άσκηση. Σε περίπτωση που μια τράπεζα εμφανίσει μικρότερους δείκτες θα πρέπει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της τόσο ώστε να ανταποκριθεί στο όριο του 9,5% και 8% αντίστοιχα. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες και είναι χαρακτηριστικό ότι στα πανευρωπαϊκά stress tests, που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, το όριο ήταν στο 8% για το βασικό σενάριο και 5,5% για το δυσμενές.

Η αύξηση των ορίων, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει σε υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, αποδυναμώνοντας τη θέση των σημερινών μετόχων και ομολογιούχων των συστημικών τραπεζών. Εν τω μεταξύ, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρώσει την εμπιστευτική ενημέρωση των διοικήσεων των εγχώριων τραπεζών για την πορεία του stress test. Δεν πρόκειται να δοθούν νούμερα στους επιτελείς των τραπεζών, ωστόσο η περιγραφή των τεχνικών παραμέτρων (όπως για παράδειγμα το πού θα καθοριστούν τα ελάχιστα όρια των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας) και των μακροοικονομικών παραδοχών της άσκησης θα επιτρέψει στις τράπεζες να σχηματίσουν μια καλή εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα. Εχοντας μια σαφή εικόνα για το αν το αποτέλεσμα θα είναι αυστηρό ή πιο ήπιο οι τράπεζες θα μπορέσουν να οριστικοποιήσουν τον σχεδιασμό τους και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προσέλκυση επενδυτών. Τα τελικά αποτελέσματα του stress test θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και εν συνεχεία οι τράπεζες θα έχουν περίπου ένα μήνα για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξή του στην «Κ» την περασμένη Κυριακή (11.10) «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα ήταν σαφώς επιθυμητή ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η χρήση δημόσιων κεφαλαίων για τον σκοπό αυτό», προσθέτοντας ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα εξαρτηθεί από τα «αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης και από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «οι ιδιώτες επενδυτές θα δείξουν μεγαλύτερη προθυμία να διαθέσουν κεφάλαια στον ελληνικό τραπεζικό τομέα εάν έχουν τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί επιτυχώς. Η ταχεία πρόοδος προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα συμβάλει σε αυτό και, ως εκ τούτου, είναι προς το συμφέρον όλων. Συνεπώς, είναι σημαντικό η κυβέρνηση να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί, εφαρμόζοντας τα μέτρα που είναι αναγκαία για την πρώτη αξιολόγηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή