«Βουτιά» 86% στην κερδοφορία των επιχειρήσεων την περίοδο 2009-14

«Βουτιά» 86% στην κερδοφορία των επιχειρήσεων την περίοδο 2009-14

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική μείωση κατά 86%, που μεταφράζεται σε απώλειες 5,3 δισ. ευρώ, κατέγραψαν τα κέρδη προ φόρων 4.997 επιχειρήσεων την περίοδο 2009-2014. Η εξέλιξη αυτή είχε σημαντική επίπτωση στην απασχόληση, που συρρικνώθηκε κατά 19%, αλλά και στη φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων, που μειώθηκε κατά 60% την επίμαχη περίοδο.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων 4.997 επιχειρήσεων από 88 κλάδους της οικονομίας, που πραγματοποίησε η Grant Thornton και τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χθες στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του ομίλου, που για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, παρουσία του επικεφαλής της Grant Thornton International Εντ Νασμπάου.

Η ανάλυση δείχνει σημαντική υποχώρηση της λειτουργικής κερδοφορίας των εταιρειών του δείγματος κατά 4,8 δισ. ευρώ (32%) την επίμαχη περίοδο, της καθαρής τους περιουσίας κατά 2,6 δισ. ευρώ, αλλά και δυσκολία πρόσβασης σε δανειακά κεφάλαια, όπως δείχνει η μείωση του καθαρού δανεισμού των επιχειρήσεων κατά 7,5 δισ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε από τα 44,7 δισ. ευρώ το 2009 στα 37,3 δισ. ευρώ το 2014 και, όπως σημειώνεται στην ανάλυση της Grant Thornton, η μείωση έχει τις βάσεις της στην πίεση από την πλευρά του χρηματοπιστωτικού τομέα για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων που έχουν ως συνέπεια τη συρρίκνωση πραγματοποίησης νέων επενδύσεων. Από την ανάλυση των ίδιων στοιχείων προκύπτει, επίσης, ότι:

• Το 70% του δανεισμού βρίσκεται στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το 30% στις μικρές και τις μικρομεσαίες.

• Μία στις εφτά επιχειρήσεις έχει κατά μέσον όρο δανεισμό υψηλότερο από τον κύκλο εργασιών της.

• Η αποπληρωμή για αρκετούς κλάδους είναι σχεδόν αδύνατη, καθώς έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα δραστηριότητας που δεν προβλέπεται ότι θα ανακτηθούν στο άμεσο μέλλον.

• Το 40% των συνολικών δανείων είναι βραχυπρόθεσμο και 21 δισ. ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθούν είτε να αναδιαρθρωθούν εντός του 2015.

• Ο δείκτης ρευστότητας των περισσότερων επιχειρήσεων είναι οριακός, ειδικά στις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, υποδηλώνοντας δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη δανειακή επιβάρυνση ανήκουν στον τουρισμό, την ψυχαγωγία και την ενημέρωση, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τις εισαγωγές οχημάτων, την εστίαση, την παραγωγή οπτικοακουστικών μέσων, τον ιατρικό εξοπλισμό και τις ιατρικές υπηρεσίες.

Στον αντίποδα, κλάδοι όπως του λιανικού εμπορίου καυσίμων, των επαγγελματικών υπηρεσιών, των τυχερών παιχνιδιών, του καπνού, της παραγωγής και εμπορίου κοσμημάτων και αξεσουάρ μόδας, ύδρευσης-αποχέτευσης και φυσικού αερίου είναι μεταξύ αυτών με τη χαμηλότερη δανειακή επιβάρυνση.

Για το 2015 η Grant Thornton προβλέπει σταθεροποίηση της κερδοφορίας των υπό εξέταση επιχειρήσεων κατά 0,7%, αν εξαιρεθεί ο τομέας επεξεργασίας και εμπορίας πετρελαιοειδών, που επηρεάζει αρνητικά το συνολικό αποτέλεσμα (-3,1%), λόγω των διεθνών τιμών πετρελαίου. Εντούτοις, η τάση αυτή μένει να επαληθευθεί, καθώς στην παρούσα φάση, όπως σημειώνει, δεν μπορεί να εκτιμηθεί η αρνητική επίδραση από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, από τα εισπρακτικά μέτρα του τρίτου προγράμματος και την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή