Στα 45 εκατ. τα δάνεια σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις από την Εθνική το 9μηνο

Στα 45 εκατ. τα δάνεια σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις από την Εθνική το 9μηνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά στεγαστικά δάνεια 45 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά χορηγήθηκαν από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας κατά το φετινό εννεάμηνο, έναντι μόλις 30 εκατ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία της στο πλαίσιο του 10ου RED Business Forum, η κ. Σπυριδούλα Μπούτου, επικεφαλής συμβουλευτικής ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για ένα μέγεθος που καταδεικνύει τη δυναμική που θα μπορούσε να διαμορφωθεί φέτος στην αγορά κατοικίας, αν δεν μεσολαβούσαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και η τραπεζική αργία με τους κεφαλαιακούς ελέγχους που τη συνόδευσαν.

Κατά την ίδια, τα «πιο ενδιαφέροντα ακίνητα βρίσκονται στα κόκκινα δάνεια», ωστόσο προσέθεσε ότι υπάρχει πάντοτε ο φόβος υπερπροσφοράς ακινήτων στην αγορά, εάν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται διάφορες λύσεις, ανάλογες εκείνων που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπου οι επενδυτές αγόρασαν χαρτοφυλάκια ακινήτων φροντίζοντας όμως να τα διαθέσουν σταδιακά στην αγορά, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν πτώση των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της ενίσχυσης της ρευστότητας στην κτηματαγορά αποτέλεσε βασική πηγή προβληματισμού για τα στελέχη του κλάδου που συμμετείχαν στην ημερίδα. Αλλο ένα ζήτημα είναι η διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος, για την προσέλκυση περισσότερων και πιο ποιοτικών επενδυτών, δηλαδή επενδυτών που έχουν στρατηγική μακροπρόθεσμων αποδόσεων, που δεν αναζητούν το γρήγορο κέρδος. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του παγκόσμιου οργανισμού CRE (Council of Real Estate) κ. Ηλίας Ζιώγας και Νίκος Χατζητσώλης ανακοίνωσαν την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της διαφάνειας στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Οπως προκύπτει από σχετική έρευνα μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου, οι παράγοντες συνολικά αξιολογούν τη διαφάνεια ως απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει. Στο πλαίσιο αυτό, άμεσο μέτρο που θα πρέπει να ληφθεί για την πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα, είναι η δημοσιοποίηση των πράξεων που διενεργούνται στην ελληνική αγορά. Δεύτερο σημαντικό θέμα που θα προωθήσει τη διαφάνεια είναι –σύμφωνα πάντα με τους συμμετέχοντες– η παρουσία αξιόπιστων δεικτών για όλες τις κατηγορίες ακινήτων. Τρίτη προτεραιότητα αποτελεί η συνεχής ροή αξιόπιστων πληροφοριών.

Αναφορικά με την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών, φαίνεται πως ο δρόμος θα είναι ανηφορικός. Οπως ανέφερε ο κ. Τάσος Κοτζαναστάσης, διευθύνων σύμβουλος της 8G Capital Partners, «οι περισσότεροι επενδυτές που εμπιστεύτηκαν την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται να την εγκαταλείπουν. Φαίνεται, ακόμη, ότι οι ζητούμενες αποδόσεις, που να λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα του δημόσιου ρίσκου, είναι υπερβολικά υψηλές», άλλο ένα δείγμα της αναξιοπιστίας του ελληνικού Δημοσίου απέναντι στους ξένους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή