Οι εξαγωγές της «Παπαστράτος» ξεπέρασαν το 60% της παραγωγής της

Οι εξαγωγές της «Παπαστράτος» ξεπέρασαν το 60% της παραγωγής της

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη είναι οι πιο μακρινές αγορές από τις 30 συνολικά που εξάγει άνω του 60% της παραγωγής της, η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International. Τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται η επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ που αφορά την εγκατάσταση 7 νέων γραμμών παραγωγής και μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας καπνού στον Ασπρόπυργο όπου θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 800 εργαζομένους και 140 εποχικούς υπαλλήλους και το 2013 κατέβαλλε φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χρήστο Χαρπαντίδη, «το 2015 συνεχίσθηκε η ανοδική πορεία της επιχείρησης παρά το γεγονός ότι ο κλάδος παρουσιάζει πτώση 5% επί του κύκλου εργασιών». Αναφερόμενος στην πορεία του κλάδου στα χρόνια της ύφεσης, αλλά και στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, ο νέος πρόεδρος της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος επεσήμανε τα εξής: «Η αγορά καπνικών στην Ελλάδα συρρικνώθηκε εξαιτίας της κρίσης κατά περίπου 50%, από το 2009 έως σήμερα, καθώς διαμορφωνόταν τότε σε 32 δισ. τεμάχια ετησίως έναντι 16 δισ. τεμαχίων το 2014. Την ίδια περίοδο, δε, η φορολογία στο τσιγάρο αφορούσε το 70% της τιμής του προϊόντος και σήμερα αφορά το 84%. Κατά το ίδιο διάστημα, το παρεμπόριο εκτοξεύτηκε, από 3% της αγοράς τσιγάρων, σε ποσοστό 21% το 2014». Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το 2015 τα διαφυγόντα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από το λαθρεμπόριο τσιγάρων θα υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ από 680 εκατ. ευρώ το 2014.

Συνολικά, η επένδυση της ελβετικής πολυεθνικής Philip Morris International από το 2003, οπότε εξαγόρασε την Παπαστράτος, υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ, που αφορούν το τίμημα της εξαγοράς (500 εκατ. ευρώ), τη δημιουργία νέας μονάδας στον Ασπρόπυργο (100 εκατ. ευρώ), την τελευταία επένδυση επίσης στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου (25 εκατ. ευρώ), καθώς και σειρά άλλων μικρότερων επενδύσεων που αθροιστικά κυμαίνονται περί τα 25 εκατ. ευρώ. Η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος το 2014 πέρασε ξανά στην κερδοφορία για πρώτη φορά μετά το 2009. Ειδικότερα, την περσινή χρονιά η εταιρεία πέτυχε καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 4,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,8 εκατ. ευρώ το 2008. Με τον κύκλο εργασιών (μετά ειδικού φόρου καπνού) στα 1,3 δισ. ευρώ, σταθερό σε σχέση με το 2013, οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν στα 202,4 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 25% λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών.

Η εταιρεία Παπαστράτος μέσω των αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων στο Αγρίνιο, έχει αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης και εξαγωγών ανατολικών καπνών για περισσότερα από 10 εργοστάσια στην Ευρώπη της μητρικής εταιρείας που εδρεύει στη Λωζάννη της Ελβετίας. Στην Ελλάδα η εταιρεία Παπαστράτος συνεργάζεται με 900 προμηθευτές και διαθέτει δίκτυο 24.000 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων λιανικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή