Με άνοδο 2,71% έκλεισε το Xρηματιστήριο Αθηνών

Με άνοδο 2,71% έκλεισε το Xρηματιστήριο Αθηνών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φήμες που κατέκλυσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις 12 το μεσημέρι ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα είναι χαμηλότερες από τις αρχικά εκτιμώμενες ενεργοποίησαν τους αγοραστές και άλλαξαν την υποτονική εικόνα της αγοράς. Ο τραπεζικός κλάδος, που απορροφάει πάνω από το 70% των ημερήσιων συναλλαγών, ενισχύθηκε κατά 13,91% και ώθησε σε άνοδο 2,71% τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 694,48 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ήταν διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση (23,490 εκατ. ευρώ) και ανήλθε στα 48,124 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα πακέτα αντιστοιχούσαν σε κεφάλαια ύψους 8,03 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 1,252 δισ. ευρώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 27,36%, η Eurobank κέρδισε 25%, η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε κέρδη 22,86% και η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με ημερήσια κέρδη 22,86%.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Παραγώγων τα τραπεζικά παράγωγα προϊόντα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πριν από την αναστολή τους λόγω επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίων. Επίσης, μετά τη σημερινή συνεδρίαση και σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΧΑΕ προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες, οι τραπεζικές μετοχές θα πάψουν να λογίζονται ως ενέχυρα στους λογαριασμούς «margin». Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή δημόσια προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς προς τους κατόχους ομολόγων –θα ακολουθήσουν και οι άλλες 3 συστημικές τράπεζες– ταρακούνησε τις τιμές των ομολόγων που είχαν εκδώσει οι 4 τράπεζες το α΄ εξάμηνο του 2014. Ειδικότερα, στο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς η σημερινή τιμή αναρριχήθηκε στα 50,00 λεπτά του ευρώ από 47,00 λεπτά που ήταν η τιμή την Τετάρτη. Η απόδοση του ομολόγου της Τραπέζης Πειραιώς βρέθηκε στο 69%. Η τιμή του ομολόγου της Εθνικής τράπεζας ανήλθε στα 66,00 λεπτά και η απόδοση στο 18,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή