Τροχοπέδη για την ανάπτυξη το πρόγραμμα προσαρμογής

Τροχοπέδη για την ανάπτυξη το πρόγραμμα προσαρμογής

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της συμφώνησαν τελικά ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής διάρκειας τριών ετών.

Υπάρχουν, όμως, σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο το ποσό των 86 δισ. ευρώ θα επαρκέσει, σύμφωνα με έκθεση της ΕΥ (πρώην Ernst & Young) επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος ενός Grexit παραμένει, παρά την ανανεωμένη αποφασιστικότητα όλων των πλευρών για την επιτυχία της συμφωνίας. Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% το 1ο τρίμηνο και 0,9% το 2ο τρίμηνο, ωστόσο, η απρόσμενα ισχυρή απόδοση του δευτέρου τριμήνου αποδίδεται κυρίως στη μείωση των αποταμιεύσεων των καταναλωτών εν όψει μιας ενδεχόμενης εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ως εκ τούτου, αυτή η επίσπευση μελλοντικής κατανάλωσης ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο. Στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής και των προαπαιτούμενων δράσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, περιορίζοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά περίπου 4 δισ. ευρώ ή περίπου 2,5% του ΑΕΠ το 2016. Αυτό αναμένεται να αποτελέσει σημαντική τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,3% το 2015 και στη συνέχεια να συρρικνωθεί κατά περίπου 3% το 2016.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης, ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, παρατηρεί: «Η τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έρευνας της ΕΥ αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη. Για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι συνθήκες στην Ευρωζώνη μάς ευνοούν. Για να επωφεληθεί από αυτή τη θετική συγκυρία, η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστήσει, το ταχύτερο, κλίμα εμπιστοσύνης προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ολοκληρώνοντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κλείνοντας έτσι οριστικά τη συζήτηση γύρω από το Grexit».

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης, η ΕΥ αναφέρει ότι η εξασθένηση του ευρώ αποτελεί μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, oι εξαγωγές της Ευρωζώνης σημείωσαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 το υψηλότερο ποσοστό αύξησης σε ετήσια βάση για τέσσερα χρόνια, με τη βοήθεια αφενός της εξασθένησης του ευρώ και αφετέρου των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 4,8% φέτος, 4% το 2016, 3,6% το 2017 και 3,4% κατά μέσο όρο το 2017-19, καθώς η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα επιβραδυνθεί. Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις για την αύξηση των εξαγωγών είναι πιο επισφαλείς απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν εν όψει της αυξανόμενης αβεβαιότητας που δημιουργούν η επιβράδυνση στην Κίνα και η σχετική πρόσφατη αναταραχή στις χρηματαγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή