Στον ρυθμό της ανακεφαλαιοποίησης το Χρηματιστήριο

Στον ρυθμό της ανακεφαλαιοποίησης το Χρηματιστήριο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μονοπώλησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον αυτήν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα. Χωρίς να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, καθώς η ροή πληροφόρησης από την έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ήταν ανύπαρκτη, οι φήμες που κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά γραφεία έκαναν λόγο για αρκετά λιγότερα κεφάλαια απ’ ό,τι αρχικά είχαν υπολογιστεί. Στο πλαίσιο αυτό οι χρηματιστηριακές συνεδριάσεις της δεύτερης εβδομάδας του Οκτωβρίου παρουσίασαν δύο όψεις. Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με κέρδη σπάζοντας το αρνητικό σερί των δύο τελευταίων συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης την περασμένη Δευτέρα ενισχύθηκε 0,56% και διαμορφώθηκε στις 680,75 μονάδες. Μέτρια η αξία των συναλλαγών, η οποία δεν ξεπέρασε τα 26 εκατ. ευρώ. Στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, την Τρίτη και την Τετάρτη, επικράτησαν πτωτικές τάσεις με κύριο χαρακτηριστικό τον χαμηλό τζίρο, ενδεικτικό στοιχείο και της ζημίας που έχει υποστεί η αγορά από την απουσία των εγχώριων επενδυτών λόγω της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls). Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης έχασε 0,36% της αξίας του και υποχώρησε στις 678,30 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στα 34,219 εκατ. ευρώ με αρνητικές πρωταγωνίστριες τις εμποροβιομηχανικές μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 25. Αντίθετα, την Τρίτη οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν, με την καλύτερη εικόνα να παρουσιάζει η Εθνική Τράπεζα με κέρδη 7,09% και κλείσιμο στα 0,559 ευρώ. Την Τετάρτη διατηρήθηκε η πτωτική τροχιά της αγοράς, η οποία άγγιξε τον χαμηλότερο όγκο συναλλαγών γι’ αυτή την εβδομάδα, καθώς η καθαρή αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει η μετοχή της Eurobank σε ποσοστό -13,04%. Ο Γενικός Δείκτης την Τετάρτη υποχώρησε 676,13 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,32%.

Την Πέμπτη κυριάρχησε η μεταβλητότητα στις συναλλαγές. Το ασθενικό ξεκίνημα των συναλλαγών έδωσε τη θέση του στις φήμες που κατέκλυσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις 12 το μεσημέρι πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα είναι χαμηλότερες από τις αρχικά εκτιμώμενες, γεγονός που προκάλεσε την ενεργοποίηση των αγοραστών που άλλαξαν την υποτονική εικόνα της αγοράς. Ο τραπεζικός κλάδος, που απορροφά πάνω από το 70% των ημερήσιων συναλλαγών, ενισχύθηκε κατά 13,91% και ώθησε σε άνοδο 2,71% τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 694,48 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ήταν διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση (23,490 εκατ. ευρώ) και ανήλθε στα 48,124 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα πακέτα αντιστοιχούσαν σε κεφάλαια ύψους 8,03 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 1,252 δισ. ευρώ μέσα στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 27,36%, η Eurobank κέρδισε 25%, η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε κέρδη 22,86% και η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με ημερήσια κέρδη 22,86%.

Την Παρασκευή ήταν μία συνεδρίαση ειδικών συνθηκών αφού ήταν η τελευταία ημέρα που διαπραγματεύθηκαν στο Χρηματιστήριο Παραγώγων τα τραπεζικά παράγωγα προϊόντα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πριν από την αναστολή τους λόγω επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίων. Επίσης, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση και σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΧΑΕ προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες, οι τραπεζικές μετοχές έπαψαν να λογίζονται ως ενέχυρα στους λογαριασμούς «margin». Επίσης χθες έληγαν και οι σειρές παραγώγων για τον Οκτώβριο. Επειτα απ’ όλες αυτές τις εξαιρέσεις που περιγράψαμε, ήταν λογικό η αγορά να κινηθεί νευρικά και να καταγράφει απώλειες. Η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ με αρκετά μεγάλο αριθμό προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή