Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα

Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου θα κατατεθεί και θα παρουσιασθεί στην Τράπεζα Πειραιώς η μελέτη βιωσιμότητας (business plan) της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) που συνέταξε η εισηγμένη «Ευρωσύμβουλοι». Εφόσον το business plan γίνει αποδεκτό από την Τράπεζα Πειραιώς, τότε θα επαναχρηματοδοτήσει την ΕΒΖ. Aυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει μία συμφωνία ειρήνευσης (standstill agreement), με αποτέλεσμα η Τράπεζα Πειραιώς σε μία κίνηση καλής θέλησης να μειώσει το επιτόκιο στα δάνεια της ΕΒΖ στο 3,5% και δέχτηκε μέχρι και την παρουσίαση του business plan να μην κινηθεί κατά της επιχείρησης, διεκδικώντας τα δάνεια που της οφείλονται και ανέρχονται σήμερα στα 159 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή επαναλειτουργεί από αύριο το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα, ύστερα από έναν χρόνο αναστολής της λειτουργίας του. Ηδη έχουν προσληφθεί 94 άτομα, με συμβάσεις διάρκειας 3,5 μηνών, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα προχωρήσει και στην πρόσληψη άλλων 140 εργαζομένων, προκειμένου να επανδρωθούν τα διάφορα τμήματα (βοηθητικά και κύρια) για τις περίπου 15 μέρες επεξεργασίας της προαναφερθείσας ποσότητας τεύτλων. Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του εργοστασίου Ορεστιάδας Παράσχος Παρασχούδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επαναλειτουργία του εργοστασίου και πρόσθεσε ότι επανέρχονται παραδοσιακοί καλλιεργητές τεύτλων που τα τελευταία χρόνια είχαν αποσυρθεί».

Η ΕΒΖ μετά και τα φετινά ετήσια αποτελέσματα της χρήσης 2014/2015 συμπλήρωσε 8 συνεχή χρόνια ζημιών με τις συνολικές υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ, ενώ οι ενοποιημένες ζημίες μετά φόρους φέτος έφθασαν τα 72,41 εκατ. ευρώ από ζημίες 49,92 εκατ. ευρώ τη χρήση 2013/2014. Οπως έχει αποκαλύψει η διοίκηση της ΕΒΖ στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, από τα 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως κρατική ενίσχυση επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη από τα αποθεματικά του ειδικού εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής τράπεζας, έχουν απομείνει στα ταμεία 4,992 εκατ. ευρώ, καθώς τα 25 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την αποπληρωμή οφειλών κυρίως σε τευτλοπαραγωγούς, ξένους προμηθευτές φασόν ζάχαρης, σε μεταφορείς τεύτλων, στην εφορία, τη ΔΕΠΑ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή