Αβεβαιότητα και έλλειψη ρευστότητας μείωσαν τις χορηγήσεις δανείων

Αβεβαιότητα και έλλειψη ρευστότητας μείωσαν τις χορηγήσεις δανείων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανυπαρξία ρευστότητας από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος και η αβεβαιότητα στην οικονομία περιόρισαν τις χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα το τρίτο τρίμηνο του έτους, οδηγώντας σε αυστηρότερα κριτήρια και όρους από την πλευρά των τραπεζών, αλλά και περιορισμένη ζήτηση από την πλευρά των επιχειρήσεων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων που πραγματοποιεί η ΤτΕ κάθε τρίμηνο και η οποία αποτυπώνει την τάση στον τομέα των δανειοδοτήσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις έγιναν πιο αυστηρά το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το δεύτερο, εξέλιξη που συμβαδίζει με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Αιτίες ήταν οι συνθήκες ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, οι δυσκολίες πρόσβασής τους στις αγορές χρήματος και οι ανησυχίες τους για τους κινδύνους που δημιουργούνται λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Τα κριτήρια αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου. Πιο αυστηρά έγιναν και τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, ενώ οι προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο παραπέμπουν σε περαιτέρω αυστηροποίηση για τα καταναλωτικά δάνεια και σταθεροποίηση για τα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μειωμένη ήταν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, αλλά αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο στη διάρκεια του επόμενου τριμήνου. Αντίστοιχα η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε, αλλά αναμένεται να ανακάμψει ως ένα βαθμό στη διάρκεια του επόμενου τριμήνου. Αποτέλεσμα των πιο αυστηρών κριτηρίων ήταν να γίνουν πιο αυστηροί και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις. Παρά τις αυξημένες ανάγκες για αναδιάρθρωση του χρέους των επιχειρήσεων, η ζήτηση για δάνεια ήταν μειωμένη κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αλλά αναμένεται να ανακάμψει ώς ένα βαθμό στη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή