Με την τρόικα η συζήτηση για τις τράπεζες

Με την τρόικα η συζήτηση για τις τράπεζες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή, το αργότερο, την επομένη θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα συζητηθεί αναλυτικά τις επόμενες ημέρες με την τρόικα προκειμένου να ληφθεί το «πράσινο φως» των εταίρων και να προωθηθεί στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του stress test από την ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της διαδικασίας, κυβέρνηση και τρόικα θα πρέπει το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας να έχουν συμφωνήσει στο τελικό κείμενο ώστε να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται να προβληματίζεται για το σκέλος της κρατικής συμμετοχής και επιδιώκει όχι μόνο να διατηρήσει ισχυρή συμμετοχή για να αποφύγει τις ζημίες από μια μεγάλη απομείωση του ποσοστού συμμετοχής τους υπέρ των ιδιωτών, αλλά επιπλέον η συμμετοχή του Δημοσίου να γίνει με μετοχές που θα του εξασφαλίζουν αυξημένα δικαιώματα.

Αναλυτές σημειώνουν ότι και συμμετοχή ιδιωτών και αυξημένα δικαιώματα για το Δημόσιο είναι αντικρουόμενοι στόχοι και υπογραμμίζουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει γρήγορα να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της και να επιταχύνει τις διαδικασίες καθώς ήδη υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις, που θα μπορούσαν να θέσουν σε αμφιβολία την έγκαιρη ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το θέμα της μεγάλης απομείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου είναι σημαντικό, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για τη μεγιστοποίηση της αξίας της κρατικής συμμετοχής. Ωστόσο, τονίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω της ενίσχυσης του κρατικού ελέγχου στις τράπεζες.

Οπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, θα πρέπει γρήγορα να αποσαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να επικεντρωθούν στην εξεύρεση επενδυτών. Σημειώνουν ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών υπό την προϋπόθεση ότι το σχετικό πλαίσιο θα είναι ξεκάθαρο, οι όροι ελκυστικοί και ότι η χώρα θα επιβεβαιώσει, μέσω της υπό εξέλιξη αξιολόγησης του προγράμματος, την αποφασιστικότητά της στην υλοποίηση της συμφωνίας. Επίσης εκφράζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών εκτιμώντας ότι το ποσό θα είναι διαχειρίσιμο. Σύμφωνα με αναλυτές, με το βασικό σενάριο οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν κάτω από τα 10 δισ. ευρώ και με το δυσμενές σενάριο κάτω των 20 δισ. ευρώ. Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες όπως θα διαμορφωθούν από το βασικό σενάριο και την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας χθες σε εκδήλωση, τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ανακεφαλαιοποίηση «είναι ασφυκτικά, αλλά θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε την κεφαλαιακή μας θωράκιση έως τα μέσα Δεκεμβρίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τους καταθέτες μας και θέτοντας τα θεμέλια για την πλήρη, αν και σταδιακή, εξομάλυνση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα». Αναφερόμενος στη Eurobank, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα αντλήσουμε, όπως το επιτύχαμε και πριν από ένα χρόνο, ιδιωτικά κεφάλαια, εγχώρια και διεθνή, ώστε η τράπεζα να παραμείνει στον φυσικό της χώρο που είναι ο ιδιωτικός τομέας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή