Φ. Καραβίας: Επάνοδος των επενδυτών στον τουριστικό κλάδο

Φ. Καραβίας: Επάνοδος των επενδυτών στον τουριστικό κλάδο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες εξετάζουν σοβαρά την ανέγερση νέων μονάδων στη χώρα μας, ενώ διεθνή funds μελετούν τη συμμετοχή τους σε εξειδικευμένα σχήματα για επενδύσεις στον τουριστικό χώρο, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά την ομιλία του, χθες, σε συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, ο τουριστικός κλάδος στη διάρκεια της 7ετούς κρίσης δεν έφυγε από το ραντάρ των διεθνών επενδυτών και τώρα το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 4,1 δισ. ευρώ (+39%) κατά το διάστημα 2010-15 και στην αύξηση των αφίξεων κατά 11 εκατομμύρια (+73%).

Εξάλλου, τόνισε ότι παρά τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα για τη Eurobank η χρηματοδότηση του τουρισμού βρίσκεται στην κορυφή της ιεράρχησης. Η τράπεζα το 2015 ενέκρινε νέες χρηματοδοτήσεις σε υγιείς πελάτες πλέον των ποσών για τις αναχρηματοδοτήσεις παλαιών δανείων. Για το 2016, ο κ. Καραβίας πρόσθεσε ότι οι νέες χρηματοδοτήσεις που θα διατεθούν σε υγιείς επιχειρήσεις, παλαιούς αλλά και νέους πελάτες θα μπορούσαν να υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, δήλωσε σύμφωνος με τη θέση που διατύπωσε σε άρθρο του στην «Κ» της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης σε ό,τι αφορά την ανάγκη οι τράπεζες, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων, να προχωρήσουν σε μερική απομείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Eurobank είναι έτοιμη να προχωρήσει προς αυτήν τη κατεύθυνση, ενώ ήδη το έχει κάνει σε περιπτώσεις που δικαιολογείται από τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, σε περιπτώσεις που διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της όπως αυτή πιστοποιείται από τρίτους ανεξάρτητους φορείς με την αυστηρή προϋπόθεση εισόδου νέων κεφαλαίων στην επιχείρηση είτε από τους σημερινούς επιχειρηματίες είτε από νέους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή