Μειώθηκαν 50% οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών λόγω capital controls

Μειώθηκαν 50% οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών λόγω capital controls

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μισό έπεσαν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ερευνών IDC, οι πωλήσεις υπολογιστών στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 50%, φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέσα σε ένα τρίμηνο. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, στην κάμψη αυτή συνετέλεσαν καθοριστικά οι περιορισμοί στη μετακίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Η αναφορά αυτή περιέχεται στην έρευνα αγοράς της IDC σχετικά με τις πωλήσεις Η/Υ στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ). Κατά την έρευνα, στο γ΄ τρίμηνο του 2015, δεν ήταν μόνον η Ελλάδα που επλήγη από τα capital controls και την ύφεση στην αγορά. Συνολικά στην περιοχή οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 23% με παραδόσεις, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC, να υποχωρούν από 23,8 εκατ. μονάδες που ήταν στο γ΄ τρίμηνο του 2014, σε 18,4 εκατ. μονάδες φέτος.

Σύμφωνα με την έκθεση της IDC, η αγορά επηρεάστηκε δυσμενώς από την πολιτική αστάθεια στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά και από τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την ύφεση στις ευρωπαϊκές αγορές. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), αν και οι παραδόσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών που υποστηρίζουν το νέο λειτουργικό Windows 10 αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, η δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης της Microsoft δεν επέτρεψε την τόνωση της ζήτησης για νέες συσκευές.

Αλλά και στις περιοχές που δεν βρέθηκαν σε πολιτική αστάθεια, όπως η Δυτική Ευρώπη, οι πωλήσεις υπολογιστών μειώθηκαν ουσιαστικά. Συγκεκριμένα, στη Δυτική Ευρώπη η αγορά υποχώρησε κατά 18,4%. Στη Γερμανία οι παραδόσεις υποχώρησαν κατά 23,3% και στη Γαλλία κατά 21,2%. Μεγαλύτερες αντοχές παρουσίασαν οι αγορές της Βρετανίας, όπου σημειώθηκε πτώση 11,15% και τέλος η Ισπανία, όπου καταγράφηκε οριακή πτώση κατά 3,3%. Στις συγκεκριμένες αγορές, αναμφίβολα σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και ειδικά η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική η μείωση ανήλθε στο 28,4%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η κάμψη των πωλήσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου διαμορφώθηκε στο 31,3%. Η μεγαλύτερη, πάντως, πτώση καταγράφεται στην Ελλάδα. Επίσης, σύμφωνα με την IDC, κάθε επιμέρους τομέας ηλεκτρονικών υπολογιστών, επηρεάστηκε αρνητικά στο γ΄ τρίμηνο του έτους. Οι παραδόσεις υπολογιστών για οικιακή χρήση μειώθηκαν στην περιοχή κατά 28,1%, ενώ οι παραδόσεις υπολογιστών επαγγελματικής χρήσης σημείωσαν κάμψη κατά 17,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή