ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο προσκήνιο

oi-trapezikes-metoches-paramenoyn-sto-proskinio-2107079

O τραπεζικός κλάδος ήταν η κινητήρια δύναμη που διατήρησε σε θετική τροχιά το Xρηματιστήριο Αθηνών για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Η αγορά δεν έδειξε να ανησυχεί από την πρόσκαιρη αναβολή του EuroWorkingGroup για την Ελλάδα, λόγω της καθυστέρησης εφαρμογής των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει την εκταμίευση της δόσης και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται αποκλειστικά στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Οι μετοχές της Eurobank (+26,09%) και της Τράπεζας Πειραιώς (+13,58%) τέθηκαν επικεφαλής της χθεσινής ανόδου 0,84% που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης και διαμορφώθηκε στις 698,93 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 40,061 εκατ. ευρώ, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι το 50% των συναλλαγών απορροφήθηκε μόνο από τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της Alpha Bank.

Ταυτόχρονα, χθες ενισχύθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και υποχώρησαν οι τιμές, καθώς οι διαχειριστές ομολόγων προχώρησαν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις μετά την ανοδική πορεία στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας. H απόδοση του10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 7,50%, με την τιμή να φθάνει τα 73,30 λεπτά του ευρώ. Η 3ετία είχε τιμή 92,40 λεπτά του ευρώ και απόδοση που διαμορφώθηκε στο 8,20% από 7,90% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Το ελληνικό 5ετές ομόλογο είχε απόδοση 7,50%, με την τιμή να υποχωρεί στα 91,70 λεπτά του ευρώ από 92 λεπτά του ευρώ στην αρχή των συναλλαγών.

Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) ανήλθε στις 701 μονάδες βάσης, ενώ η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με το spread στις 689 μονάδες βάσης.