Ενστάσεις από τη βιομηχανία στην εφαρμογή του νόμου για το άνοιγμα της αγοράς αερίου

Ενστάσεις από τη βιομηχανία στην εφαρμογή του νόμου για το άνοιγμα της αγοράς αερίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ουσιαστική ακύρωση του μέτρου των δημοπρασιών φυσικού αερίου που καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, οδηγεί η εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στις τρεις ΕΠΑ (Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και Αττικής) να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες, μέσω των οποίων η ΔΕΠΑ διαθέτει το 10% των ετήσιων ποσοτήτων της και οι μεγάλοι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν μέρος των αναγκών τους εκτός μακροπρόθεσμου συμβολαίου σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό σημαίνει ότι μέρος αυτών των ποσοτήτων θα μπορούν να διεκδικήσουν και οι ΕΠΑ, οι οποίες είναι σε ποσοστό 51% θυγατρικές της ΔΕΠΑ. Από τους υφιστάμενους κατόχους άδειας προμήθειας αερίου και μεγάλους καταναλωτές που συμμετέχουν στις δημοπρασίες, εγείρονται δύο θέματα. Το ένα συνδέεται με τη δυνατότητα των ΕΠΑ ως θυγατρικών της ΔΕΠΑ, που διαθέτει το αέριο στις δημοπρασίες, να ανεβάσουν την τιμή, περιορίζοντας τα οικονομικό όφελος που προέκυπτε μέχρι σήμερα. Το δεύτερο με το γεγονός ότι η συμμετοχή των ΕΠΑ θα περιορίσει σημαντικά τις ποσότητες που μπορούν να διεκδικήσουν οι συμμετέχοντες στις δημοπρασίες.

Οι αιτιάσεις προμηθευτών και βιομηχανίας έχουν μεταφερθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία συνεδριάζει σήμερα για το θέμα. Πρόσθετη αγανάκτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει η πρόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να μειώσει το ποσοστό αγοράς φυσικού αερίου μέσω των δημοπρασιών για τον κάθε συμμετέχοντα από το 25% σήμερα στο 10% προς όφελος των ΕΠΑ. Μια λύση που δεν θα οδηγούσε σε μείωση του ανταγωνισμού και ακύρωση του μέτρου για πτώση του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα ήταν η αύξηση των προς διάθεση μέσω των δημοπρασιών ποσοτήτων φυσικού αερίου από το 10% της ετήσιας ποσότητας της ΔΕΠΑ στο 20%, πρόταση που δεν δέχεται η ΔΕΠΑ με το επιχείρημα ότι θα περιοριστούν τα κέρδη της.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ έχει προκαλέσει ανακοίνωση των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής τους στις δημοπρασίες, αλλά και την τιμολογιακή τους πολιτική εν αναμονή της έκδοσης των νέων τιμολογίων. Με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ χαρακτηρίζει «εκβιασμό» την αναφορά των δύο ΕΠΑ σε τιμολόγια που θα λάβουν υπόψη τους και την αναπόσβεστη αξία επενδύσεων ύψους 284 εκατ. ευρώ. «Εγγυημένη κερδοφορία εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης και μάλιστα σε βάρος του Ελληνα καταναλωτή και της βιομηχανίας δεν νοείται», αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ και ζητάει την παρέμβαση των αρμοδίων υπουργείων και Αρχών, επισημαίνοντας ότι το διακύβευμα είναι χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή