ICAP: Μειώθηκαν το 2014 οι πτωχεύσεις στην Ελλάδα

ICAP: Μειώθηκαν το 2014 οι πτωχεύσεις στην Ελλάδα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 330 πτωχεύσεις επιχειρήσεων σημειώθηκαν στην Ελλάδα το 2014 έναντι 392 πτωχεύσεων το 2013, καταγράφοντας μείωση 15,8%, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μετά την Ισπανία. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που μόνο ένα μικρό ποσοστό των εταιρικών λουκέτων πραγματοποιήθηκε μέσω των επίσημων διαδικασιών του πτωχευτικού κώδικα. Τα παραπάνω στοιχεία είναι τα αποτελέσματα ετήσιας πανευρωπαϊκής μελέτης που παρουσίασε χθες σε αποκλειστικότητα στην ελληνική αγορά η ICAP Group, μέλος της FEBIS (Federation of Business Information Services). Τα στοιχεία των χωρών συγκέντρωσαν, ανέλυσαν και μελέτησαν για κάθε χώρα οι εταιρείες-μέλη της FEBIS, ενώ η τελική επιμέλεια έγινε από την CREDITREFORM (Γερμανία).

Οι πτωχεύσεις στις χώρες GIIPS (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) μειώθηκαν κατά 5,8% σε 31.187 –η πρώτη θετική εξέλιξη στο μέτωπο αυτό από την αρχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης– ωστόσο, ο απόλυτος αριθμός των πτωχεύσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και έχει στην πραγματικότητα υπερ-τριπλασιαστεί από το 2007. Ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που πτώχευσαν στη Δυτική Ευρώπη το 2014 ανήλθε σε 179.662 επιχειρήσεις έναντι 189.855 επιχειρήσεων το 2013 (μείωση 5,4% ή 10.000 επιχειρήσεις), δείχνοντας τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, αφού για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης το ποσοστό γίνεται αρνητικό. Συνολικά, στη Δυτική Ευρώπη ήταν ο πρώτος χρόνος που παρουσιάστηκε μείωση στις πτωχεύσεις από το 2010/2011 που είχε σημειωθεί οριακή πτώση (-0,7%). Από τις 17 χώρες που εξετάστηκαν, μόνο δύο παρουσίασαν θετικό πρόσημο: η Ιταλία (+12,8%) και η Νορβηγία (+5,2%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή