Από Βρετανούς οι μεγαλύτερες τουριστικές εισπράξεις

Από Βρετανούς οι μεγαλύτερες τουριστικές εισπράξεις

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 10,4 δισ. ευρώ ξόδεψαν οι ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, εκ των οποίων σχεδόν το 1/3 μόνο τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το οκτάμηνο αυξήθηκαν κατά 7,1%. Οι Βρετανοί, ξοδεύοντας περίπου το 1,48 δισ. ευρώ (αύξηση 33,5%), βρέθηκαν στην πρώτη θέση στην κατάταξη των εθνικοτήτων με τις υψηλότερες ταξιδιωτικές δαπάνες στη χώρα μας. Οι Γερμανοί, έπειτα από πολλά χρόνια στην κορυφή, πέρασαν στη δεύτερη θέση της κατάταξης πραγματοποιώντας δαπάνες ύψους 1,43 δισ. ευρώ (αύξηση 10,2%).

Οι Γάλλοι τουρίστες ξόδεψαν 898,3 εκατ. (αύξηση 4%) και οι Αμερικανοί 618,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 33,5%). Η μόνη εκ των βασικών για τη χώρα αγορά που κινήθηκε καθοδικά ήταν η ρωσική. Τα έσοδα από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 68% και περιορίσθηκαν στα 281,9 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Αύγουστο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 7,3%. Αναλυτικά, οι δαπάνες των Αμερικανών αυξήθηκαν κατά 54,4%, των Βρετανών κατά 24%, των Γάλλων κατά 12,5% και των Γερμανών κατά 5,8%, ενώ των Ρώσων μειώθηκαν κατά 61,6%. Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών για το οκτάμηνο αυξήθηκε κατά 10,6%, αγγίζοντας τα 17 εκατ. Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 35,7%, από τη Βρετανία κατά 24,9%, από τη Γερμανία κατά 22,5% και από τη Γαλλία κατά 4,4%, ενώ από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 62,2%. Τον Αύγουστο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 2,8%, αγγίζοντας τα 5 εκατ.

Αφίξεις

Για το οκτάμηνο το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 9,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 8,5%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 690 εκατ. ευρώ, καθώς και στη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών των Ελλήνων στο εξωτερικό κατά 20 εκατ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι για το οκτάμηνο μειώθηκε κατά 3%, φθάνοντας σε 600 ευρώ. Oι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 79,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών. Σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 3%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει τα 26 εκατ., ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα διαμορφωθούν πέριξ των 14,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή