ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον ΟΠΑΠ το ιπποδρομιακό στοίχημα – Προς εκκαθάριση ο ΟΔΙΕ

ston-opap-to-ippodromiako-stoichima-pros-ekkatharisi-o-odie-2107366

Η πρώτη αποκρατικοποίηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον γεγονός. Το βράδυ της Τρίτης, η ελληνική Βουλή κύρωσε τη σύμβαση παραχώρησης του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ. Παράλληλα άνοιξε ο δρόμος για την εκκαθάριση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), ο οποίος βαρυνόταν με κρατικές ενισχύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ. Χθες στον Ιππόδρομο ήταν διάχυτος ο ενθουσιασμός των εργαζομένων από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Η κυρωτική σύμβαση υπερψηφίστηκε από τα 5/6 της Βουλής. Συγκεκριμένα υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Δημ. Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων.

Οι εργαζόμενοι στον ιππόδρομο αισιοδοξούν πλέον, καθώς αποκτούν ένα μακροπρόθεσμο εργοδότη. Ο ΟΔΙΕ, λόγω των κρατικών ενισχύσεων, όδευε προς εκκαθάριση, χωρίς καμιά πιθανότητα επαναλειτουργίας. Αισιοδοξία, ωστόσο, εκφράζουν και στο ΤΑΙΠΕΔ, που πλέον έφεραν τα πρώτα 40 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου. Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι στον ΟΔΙΕ έχουν επιπρόσθετους λόγους να αισιοδοξούν, καθώς η κυβέρνηση φρόντισε να καταβληθούν οφειλές προς το μόνιμο προσωπικό, ύψους 1 εκατ. ευρώ, για δεδουλευμένα και εφάπαξ. Δεν είναι ακόμη σίγουρο, όμως, αν στο συγκεκριμένο κονδύλι περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις των συμβασιούχων, οι οποίοι «πίεσαν» ιδιαίτερα να προχωρήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην ελληνική Βουλή. Το μέτρο αφορά ακόμη και τους περίπου 80 «ημετέρους» συμβασιούχους, οι οποίοι έπιασαν δουλειά στο Ιπποδρομιακό Κέντρο στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.

Φυσικά, ο ΟΠΑΠ δεν έχει κάποια υποχρέωση προς το προσωπικό του ΟΔΙΕ, το οποίο μόλις ο Οργανισμός τεθεί σε εκκαθάριση θα απολυθεί, λαμβάνοντας τις νόμιμες αποζημιώσεις.

Οι προσλήψεις του προσωπικού που θα λειτουργήσει τον νέο ιππόδρομο θα γίνουν από μηδενικής βάσεως από τη διοίκηση του νέου ιδιοκτήτη των ιπποδρομιών.

Ολα δείχνουν ότι ΟΠΑΠ θα επιχειρήσει να βγάλει από την αφάνεια τις ελληνικές ιπποδρομίες. Ηδη έχει στελεχώσει βασικές θέσεις στη θυγατρική του εταιρεία «Ιπποδρομίες Α.Ε.» και σύντομα θα προχωρήσει και σε νέες προσλήψεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός διέθεσε 40,5 εκατ. ευρώ, έναντι 5 εκατ. ευρώ που πρόσφερε ο επόμενος διεκδικητής (Intralot). Η ΟΠΑΠ Α.Ε. κατέβαλε 8 εκατ. ευρώ κατά την υπογραφή της σύμβασης (Απρίλιος 2015), θα καταβάλει άλλα 12 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν τον Οκτώβριο του 2016.