Αρχές Δεκεμβρίου οι προσφορές για ΟΛΠ

Αρχές Δεκεμβρίου οι προσφορές για ΟΛΠ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «κύβος ερρίφθη» στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου θα γίνει η υποβολή των προσφορών από τους τρεις ενδιαφερομένους, Cosco, Maersk και ICTS. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν χθες ότι η οριστικοποίηση της ημερομηνία θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά η ημερομηνία αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τις 5 Δεκεμβρίου 2015. Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν προχθές βράδυ, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Στη συνεδρίαση, τα ερωτήματα έπεσαν «βροχή», κυρίως από την πλευρά των εμπειρογνωμόνων των πιστωτών της χώρας, σχετικά με την παραχώρηση του παράκτιου μετώπου της Δραπετσώνας. Η διοίκηση του Ταμείου και ο πρόεδρός του, Στέργιος Πιτσιόρλας, επιχείρησαν να «κατευνάσουν» τις όποιες αντιρρήσεις των εκπροσώπων των θεσμών, Ζήνωνα Κοντολαίμη και Φιλίπ Μπουάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου υπεραμύνθηκε της θέσης ότι η παραχώρηση του παράκτιου μετώπου δεν ζημιώνει τον ΟΛΠ, τους μετόχους μειοψηφίας, όπως επίσης και τους μετόχους της πλειοψηφίας, καθώς δεν μειώνει το αντίτιμο που επιδιώκει να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.

Παράγοντες κοντά στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν χθες ότι το μόνο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο στη συγκεκριμένη περιοχή είναι το πορθμείο της Σαλαμίνας, το οποίο και παραμένει περιουσία του ΟΛΠ. Σε ό,τι αφορά την πιθανή δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων ακτοπλοΐας στη συγκεκριμένη περιοχή, η δυνατότητα αυτή χαρακτηρίστηκε υπερεκτιμημένη από την πλευρά του ΟΛΠ. Τέλος, σημείωναν ότι οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ παρασύρθηκαν σε μια «σύγκρουση» που δεν είχε και πολλή σημασία για τα συμφέροντα, τόσο του μετόχου πλειοψηφίας όσο και των μετόχων μειοψηφίας. Τη θέση δε αυτή θα επιχειρήσουν να εξηγήσουν και στους μετόχους μειοψηφίας, οι οποίοι, όπως έδειξε πρόσφατη αλληλογραφία, επιφυλάσσονται με τη συγκεκριμένη απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει και την εξαίρεση από τη σύμβαση παραχώρησης του αρχαιολογικού χώρου Κυνοσούρας, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Πάντως, οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών και των φορέων που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν κατά την περίοδο υποβολής των δεσμευτικών προσφορών. Οι άνθρωποι της αγοράς, ωστόσο, θεωρούν ότι οι αντιδράσεις δεν μπορούν να μεταβάλουν τη ροή του διαγωνισμού, κι εφόσον αυτός ευδοκιμήσει και υπάρξει τουλάχιστον μία προσφορά, η εκμετάλλευση του λιμένα θα περάσει σε χέρια ιδιωτών. Στο ΤΑΙΠΕΔ, αναμένουν την εξέλιξη αυτή, όπως και την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, έτσι ώστε να δράσουν καταλυτικά για την αποκρατικοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων. Αμέσως μετά τον ΟΛΠ, αναμένεται να προωθηθεί η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν ότι το νέο σχέδιο σύμβασης παραχώρησης του δεύτερου μεγαλύτερου λιμένα της χώρας είναι λιγότερο περίπλοκο και ότι μπορεί να είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή