Διεκδικεί μεγαλύτερη συμμετοχή στις τράπεζες το Δημόσιο

Διεκδικεί μεγαλύτερη συμμετοχή στις τράπεζες το Δημόσιο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες, καθώς και τα δικαιώματα του κράτους σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» για την οριστικοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πιέζει ώστε το μέρος της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες να γίνει κατά 30% με κοινές μετοχές και κατά 70% με ειδικά χρηματοοικονομικά εργαλεία (Coco’s). Σημειώνεται ότι αυτό αφορά τις τράπεζες που θα καταφέρουν να προσελκύσουν ικανοποιητική ιδιωτική συμμετοχή και ο δημόσιος τομέας θα έρθει θα καλύψει τη διαφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου. Αν κάποια τράπεζα δεν κατορθώσει να καλύψει την ελάχιστη συμμετοχή, τότε θα ανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά από το κράτος με κοινές μετοχές.

Η αρχική πρόταση ήταν η συμμετοχή του Δημοσίου να καλυφθεί σε ποσοστό 20% με κοινές μετοχές και 80% με Coco’s, ωστόσο στην κυβέρνηση φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, καθώς εκτιμάται ότι δεν οδηγεί στη διασφάλιση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό των τραπεζών. Ετσι η κυβέρνηση ζητεί από την τρόικα η σχέση 20-80 να αλλάξει σε 30-70 που θα επιτρέψει στο Δημόσιο να διατηρήσει ποσοστό άνω του 20% στις συστημικές τράπεζες. Ωστόσο, για το αν το Δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει μέρος της συμμετοχής του με κοινές μετοχές, ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Αναλυτές σημειώνουν ότι όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν εξεταστεί, συμφωνηθεί και αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε να ασχολείται με το θέμα των τραπεζών με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς να έχει διαμορφώσει ξεκάθαρη στρατηγική. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι αν η ανακεφαλαιοποίηση δεν ολοκληρωθεί εντός του 2015, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ανοίξει και πάλι θέμα «κουρέματος» καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώθηκε ότι ο σχετικός νόμος είναι έτοιμος και ότι θα έρθει σε διαβούλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Οπως τονίστηκε «για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες».

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο νέος νόμος σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του stress test από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Εκτιμάται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες όπως θα διαμορφωθούν από το δυσμενές σενάριο και την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review-AQR) θα είναι κοντά στα 15 δισ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, τη μελλοντική κερδοφορία κ.ά. το τελικό ύψος των αναγκών θα διαμορφωθεί στα 9 με 10 δισ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκές αρχές θα ζητήσουν από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να καλύψουν το σύνολο του παραπάνω ποσού. Ωστόσο, αν κάποια τράπεζα δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει το σύνολο του ποσού, αλλά συγκεντρώσει τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο AQR και το βασικό σενάριο, τότε εκτιμάται ότι δεν θα τεθεί ζήτημα εκκαθάρισης και οι ευρωπαϊκές αρχές θα δεχθούν την ιδιωτική συμμετοχή και θα επιτρέψουν στο ΤΧΣ να καλύψει το υπόλοιπο ποσό. Στο πλαίσιο αυτό αν οι τράπεζες συγκεντρώσουν από ιδιώτες επενδυτές περίπου 5,5 δισ. ευρώ, τότε θα εξασφαλίσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή