ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το κέντρο δεδομένων της Coca-Cola Hellenic έρχεται στην Ελλάδα

to-kentro-dedomenon-tis-coca-cola-hellenic-erchetai-stin-ellada-2107594

Το κέντρο δεδομένων της Coca-Cola Hellenic θα «τρέξει» για τα επόμενα πέντε χρόνια ο ΟΤΕ. Ο οργανισμός τηλεπικοινωνιών κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η μεγάλη βιομηχανία αναψυκτικών και ο ίδιος θα καλύψει τόσο τις ανάγκες του πρωτεύοντος (primary) κέντρου δεδομένων, όσο και του εφεδρικού (disaster facility) που βρίσκεται στη Βουδαπέστη. Το πρώτο βρίσκεται στα δυτικά προάστια της Αττικής –η ακριβής θέση του δεν αποκαλύπτεται– και το δεύτερο σε εγκατάσταση της θυγατρικής εταιρείας Deutsche Telekom, T-Systems Hungary.

Πενταετής σύμβαση

H σύμβαση που υπογράφηκε είναι πενταετής και ανέρχεται σε 43 εκατ. ευρώ. Με τη σύμβαση αυτή, η Coca-Cola Helenic ουσιαστικά μεταφέρει το κέντρο δεδομένων της από την Ελβετία στην Ελλάδα. Παράλληλα, με τη σύμβαση αυτή αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΟΤΕ, αλλά και της χώρας, στον τομέα διαχείρισης των μεγάλων κέντρων δεδομένων (data centers) σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ηδη στη χώρα μας λειτουργούν κάποια μεγάλα κέντρα δεδομένων, αλλά το νέο που δημιούργησε ο ΟΤΕ θα ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα. Ο οργανισμός θα διαχειρίζεται τα δεδομένα της Coca-Cola Hellenic στις 28 χώρες που δραστηριοποιείται και στις οποίες εργάζονται πάνω από 36.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 16.000 αξιοποιούν φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες φορητές συσκευές. Σύμφωνα με τις δύο επιχειρήσεις, η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα δημιουργήσει ετήσια κίνηση δεδομένων της τάξης των 1,8 Petabytes, δηλαδή 1,8 εκατομμύρια Gigabytes. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πληροφοριακό σύστημα που θα αποκτήσει το ελληνικό Δημόσιο για την κάλυψη των μηχανογραφικών αναγκών του, γνωστό ως G-Cloud, θα έχει χωρητικότητα της τάξης του 0,5 Petabytes.

Ειδικότερα, το κέντρο δεδομένων της Coca-Cola Hellenic είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα κέντρα στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά έργα που αναλαμβάνει ο όμιλος ΟΤΕ. Η Ελλάδα θα γίνει η βάση για μία από τις πιο νευραλγικές λειτουργίες του ομίλου Coca-Cola Hellenic, καθώς το νέο Κέντρο Δεδομένων από τον ΟΤΕ θα υποστηρίζει όλη την επιχειρησιακή δραστηριότητα και όλες τις λειτουργίες, όπως παραγγελιοληψία, διαχείριση πελατών (customer relationship management CRM), διαχείριση επιχειρησιακών πόρων (enterprise resource planning, ERP), υπηρεσίες τηλεφωνικού κέντρου (call center) και άλλες, για το σύνολο των παραγωγικών συστημάτων. Η λειτουργία και υποστήριξη προς την Coca-Cola Hellenic φυσικά παρέχεται σε καθημερινή 24ωρη βάση, ολόκληρο τον χρόνο, ενώ το έργο περιλαμβάνει και τη λειτουργία εφεδρικού κέντρου δεδομένων και με δείκτη διαθεσιμότητας 99,999%. Το έργο θα στελεχωθεί με νέο ανθρώπινο δυναμικό υψηλά καταρτισμένο.

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού η συγκεκριμένη κατηγορία επενδύσεων όχι μόνο μπορεί να περιορίσει την ύφεση στην Ελλάδα, αλλά επιπλέον μπορεί να σταματήσει τη διαρροή του καταρτισμένου προσωπικού (brain drain). Είναι δε προφανές ότι η συμφωνία OTE – Coca-Cola συνιστά μια επένδυση υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Τεχνολογικός κόμβος

«Η συνεργασία μας με τον όμιλο Coca-Cola Hellenic φέρνει στη χώρα μας μια μεγάλη επένδυση, δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. «Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «έχει τις δυνατότητες και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να μετατραπεί, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, σε τεχνολογικό κόμβο ICT στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ο κ. Τσαμάζ κατέληξε ότι ο όμιλος ΟΤΕ διαθέτει το μέγεθος, την αξιοπιστία και την τεχνογνωσία, ώστε να αναλαμβάνει μεγάλα έργα στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, ανταγωνιζόμενος άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, η γενική διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Εψιλον, κ. Νάγια Καλογεράκη, σημείωσε ότι αυτή η σημαντική επένδυση «δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και προοπτικές της χώρας μας και συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη».