Σε ελεύθερη πτώση η πορεία των επενδύσεων σε κατοικίες

Σε ελεύθερη πτώση η πορεία των επενδύσεων σε κατοικίες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται και κατά το τρέχον έτος η πτωτική πορεία των επενδύσεων σε κατοικίες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τελευταία έρευνα του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών). Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 29,7% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο και κατά 8,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πάντως, παρότι διατηρήθηκε η πτωτική πορεία, σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά που καταγράφηκαν το 2014, η φετινή πτώση είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με πέρυσι, όταν η κάμψη των επενδύσεων είχε αγγίξει το 50% κατά το πρώτο τρίμηνο (σε σχέση δηλαδή με το πρώτο τρίμηνο του 2013) και κατά 58% το δεύτερο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το 2014, οι επενδύσεις σε κατοικίες υποχώρησαν κατά 51,8%, επιταχύνοντας τον ρυθμό της υποχώρησής τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, με βάση την περσινή εικόνα, οι επενδύσεις σε κατοικίες διαμορφώθηκαν στο 1,3% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης. Το 2007, η χώρα βρισκόταν στη δεύτερη θέση, καθώς οι επενδύσεις σε κατοικίες αποτελούσαν το 9,8% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τα 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η κλιμακούμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και η συνδεόμενη άτυπη στάση πληρωμών του κράτους ενέτειναν τα προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας στην αγορά και έπληξαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Παράλληλα, οι συνθήκες αυτές «σε συνδυασμό με τις ενδείξεις για συνέχιση του καθεστώτος υψηλής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, φαίνεται να λειτούργησαν αποτρεπτικά για την ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών, παρατείνοντας την πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες, παρά το γεγονός ότι τα επίπεδά τους βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά», ανέφερε χαρακτηριστικά το ΚΕΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν σε μόλις 3.766 κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο, υποχωρώντας κατά 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν ανεγέρθηκαν 3.808 κατοικίες. Κατά τον μήνα Μάιο, οι νέες κατοικίες περιορίστηκαν σε μόλις 868 πανελλαδικά, έναντι 903 κατοικιών κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2014,υποχωρώντας σχεδόν κατά 4%. Πάντως, η αντίστοιχη περσινή πτώση (πεντάμηνο 2014 – πεντάμηνο 2013) είχε διαμορφωθεί σε 21,1%, δείγμα του ότι τουλάχιστον φέτος φαίνεται ότι η αγορά προσεγγίζει το χαμηλότατο όριό της.

Συνολικά κατά το 2014 ολοκληρώθηκαν πανελλαδικά 9.553 κατοικίες, δείγμα της κατακόρυφης και συνεχιζόμενης πτώσης των επενδύσεων στον κλάδο, καθώς σημειώθηκε πτώση κατά 18,6% ακόμη και σε σχέση με το 2013, όταν είχαν ολοκληρωθεί 11.748 κατοικίες. Ενδεικτικό της κατάρρευσης του κλάδου είναι ότι το 2008 είχαν κατασκευαστεί 66.705 κατοικίες και το 2007 είχαν ανεγερθεί 103.865 κατοικίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή