Διαστάσεις παίρνει η διαμάχη ΕΛΠΕ – Energean Oil

Διαστάσεις παίρνει η διαμάχη ΕΛΠΕ – Energean Oil

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η υποβόσκουσα διαμάχη των ΕΛΠΕ και Energean Oil για την περιοχή της Αρτας – Πρέβεζας ενόψει της αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό για τις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Το άνοιγμα των προσφορών χθες από την Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνοδεύτηκε από δημοσιεύματα που φέρουν την Energean Oil να αμφισβητεί τη νομιμότητα συμμετοχής των ΕΛΠΕ στον διαγωνισμό, με το επιχείρημα ότι δεν πληρούν το κριτήριο της αποδεδειγμένης εμπειρίας παραγωγής και έρευνας υδρογονανθράκων τα τελευταία πέντε χρόνια, τα οποία επιβεβαιώνουν πηγές της εταιρείας στην «Κ». Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της Energean Oil, η εταιρεία κατέθεσε και γραπτώς τις ενστάσεις της για το θέμα στην Επιτροπή Αξιολόγησης με την επιφύλαξη της τήρησης των νόμιμων δικαιωμάτων της, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο και της δικαστικής προσφυγής με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.

Κύκλοι των ΕΛΠΕ εξέφραζαν την έκπληξή τους για την αμφισβήτηση του δικαιώματος συμμετοχής τους στον διαγωνισμό και την απορία τους για την όψιμη αντίδραση της Energean, αφού, όπως τονίζουν, οι τεχνικές ικανότητες έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί εδώ και μήνες. Σημείωναν δε με νόημα, ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν την οικονομική επάρκεια να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τεχνικές προκλήσεις όπως έκαναν και στο παρελθόν και σε αγορές εκτός Ελλάδας, όπως στην Αίγυπτο όπου έγιναν αποδεκτοί σε διαγωνισμό παραχώρησης υδρογονανθράκων ως operator. Αρμόδια στελέχη των ΕΛΠΕ επεσήμαναν επίσης τη βαρύτητα του φακέλου Β που αναφέρεται στην οικονομική επάρκεια μιας εταιρείας, έναντι του φακέλου Γ που περιέχει 15 συνολικά κριτήρια ένα εκ των οποίων είναι η εμπειρία στην παραγωγή υδρογονανθράκων την τελευταία 5ετία, ενώ με νόημα υπενθύμιζαν και το κριτήριο της απαγόρευσης συμμετοχής στον διαγωνισμό εταιρειών που στη μετοχική τους σύνθεση συμμετέχουν off shore εταιρείες.

Τα ίδια στελέχη αντιπαρέρχονται τα περί μη αποδεδειγμένης εμπειρίας στον τομέα των υδρογονανθράκων και παραγωγής τα 5 τελευταία χρόνια, επικαλούμενα τη δραστηριότητα του ομίλου σε αγορές του εξωτερικού, αλλά και την προηγούμενη εμπειρία στην εγχώρια αγορά. «Τα ΕΛΠΕ περιμένουν ψύχραιμα την απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης» δήλωσε αρμόδιο στέλεχος του ομίλου, η οποία αναμένεται μετά τις 10 Νοεμβρίου. Η διαμάχη των δύο ελληνικών εταιρειών συνδέεται με τη διεκδίκηση της περιοχής Αρτας – Πρέβεζας, που με βάση προηγούμενες έρευνες εμφανίζεται ως η πλέον ελπιδοφόρα σε κοιτάσματα. Τα ΕΛΠΕ διεκδικούν επιπλέον την περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου, ενώ η Energean Oil την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή