Πτώση πωλήσεων και καθυστερήσεις δόσεων στα ηλεκτρονικά είδη

Πτώση πωλήσεων και καθυστερήσεις δόσεων στα ηλεκτρονικά είδη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στις αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, όχι μόνο διότι οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά και διότι παρατηρούνται έντονες καθυστερήσεις στις πληρωμές με δόσεις. Κάποια καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τεχνολογικών προϊόντων έχουν ήδη εδώ και αρκετούς μήνες σταματήσει την πολιτική των άτοκων δόσεων, ενώ άλλα παρέχουν ακόμη αυτήν την ευκολία πληρωμής, περιορίζοντάς την όμως σε μικρό αριθμό προϊόντων.

Ακόμη και αν κάποια καταστήματα επιθυμούν να συνεχίσουν την πολιτική των δόσεων, δέχονται, όπως είναι αναμενόμενο, πιέσεις από την πλευρά των συνεργαζόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων.Το φαινόμενο άρχισε να εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση από το καλοκαίρι, μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων και συνεχίζεται, με την αγορά και τις τράπεζες να είναι ολοένα και πιο επιφυλακτικές. Μέσα από την έρευνα αγοράς σε μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, αλλά και οικιακού εξοπλισμού παρατηρήθηκαν οι ακόλουθες πρακτικές:

– Μείωση του αριθμού των προϊόντων που ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει με άτοκες δόσεις. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ακόμη και σε προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σχεδόν μόνο τα προϊόντα που είναι σε προσφορά διατίθενται με άτοκες δόσεις.

– Μη παροχή δυνατότητας πληρωμής με άτοκες δόσεις για κανένα από τα είδη που πωλούν. Εάν ο καταναλωτής επιλέξει να πληρώσει με δόσεις, τότε θα επιβαρυνθεί με τόκο, ανεξαρτήτως του αριθμού των δόσεων. Πρόκειται για εταιρείες που μέχρι πρόσφατα έφταναν να προσφέρουν ακόμη και τη δυνατότητα πληρωμής με 40 άτοκες δόσεις, αλλά που πλέον έχουν καταργήσει όχι μόνο τη συνήθη πρακτική της πληρωμής έως 24 άτοκες δόσεις, αλλά της επιβάρυνσης ακόμη και όταν επιλεγεί η πληρωμή σε δύο δόσεις.

– Το άλλο φαινόμενο που παρατηρείται και το οποίο οφείλεται στην πολιτική που ακολουθούν οι συνεργαζόμενες τράπεζες είναι να μην υπάρχει δυνατότητα πληρωμής με δόσεις (όχι μόνο άτοκες, αλλά συνολικά) εάν η πιστωτική κάρτα του καταναλωτή έχει εκδοθεί από συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της GfK, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών υποχώρησαν το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014 κατά 10,5%, ενώ η πτώση στο εξάμηνο είναι 1,3%. Μείωση 13,3% κατέγραψαν οι πωλήσεις φωτογραφικών ειδών, ενώ πολύ μεγαλύτερη, 16,9%, ήταν η μείωση πωλήσεων στα είδη εξοπλισμού γραφείων και αναλώσιμων το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Ανοδικά, ωστόσο, κινήθηκαν οι πωλήσεις στις μεγάλες οικιακές συσκευές (11,8%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT