Αυξημένες κατά 6% είναι οι προκρατήσεις τουριστικών πακέτων από Βρετανία

Αυξημένες κατά 6% είναι οι προκρατήσεις τουριστικών πακέτων από Βρετανία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε μέση αύξηση της τάξης του 6% κινείται ο αριθμός των προκρατήσεων τουριστικών πακέτων από τη βρετανική αγορά για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη σεζόν του 2016. Αυτό ανέφερε, χθες, στη «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, έπειτα από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των επαφών που είχε με εκπροσώπους ξένων Tουριστικών Οργανισμών στο Λονδίνο όπου πραγματοποιείται η World Travel Market, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τουρισμού στο κόσμο. Ο κ. Ανδρεάδης απέδωσε τη θετική αφετηρία των κρατήσεων κυρίως στη «βοήθεια» που έρχεται από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η ισοτιμία ευρώ – στερλίνας και η αστάθεια των ισλαμικών προορισμών, συμπεριλαμβανομένης και της γειτονικής Τουρκίας. Παράλληλα, οι ξένοι Οργανισμοί δέχθηκαν θετικά την απόφαση των Ελλήνων ξενοδόχων να απορροφήσουν μεγάλο μέρος της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης. Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις από τη Βρετανία στις ανταγωνίστριες χώρες για το 2016, η Ισπανία εμφανίζει αύξηση περίπου στα ίδια επίπεδα με τη χώρα μας, ενώ η Τουρκία και η Αίγυπτος παρουσιάζουν σημαντική πτώση.

Κατά τον κ. Ανδρεάδη, τα πρώτα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό το 2016, αν και ιδιαίτερα θετικά, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν τον τομέα από τον μεγάλο στόχο της επόμενης τουριστικής χρονιάς. Και προσθέτει ότι «ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος το οποίο πρέπει να ξεπεράσει σειρά άμεσων προκλήσεων όπως η υπερφορολόγηση, ο υψηλός αθέμιτος ανταγωνισμός των πειρατικών καταλυμάτων, η τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και της ρευστότητας των επιχειρήσεων καθώς και η επίλυση των σημαντικών εμποδίων στη χορήγηση βιομετρικής βίζας».

Να σημειωθεί ότι για φέτος ο αριθμός των Βρετανών τουριστών στη χώρα μας θα κυμανθεί πέριξ των 2,5 εκατ. από περίπου 2 εκατ. το 2014. Πάντως, στις συζητήσεις που έγιναν από ξένους τουριστικούς παράγοντες στο Λονδίνο, δεν έλειψαν οι αναφορές για πιθανές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό λόγω των υψηλών προσφυγικών ροών αλλά και οι προτροπές προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς να στηρίξουν τη χώρα μας για το εν λόγω θέμα. Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΕΟΤ στο περιθώριο της έκθεσης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ελενα Κουντουρά αναφέρθηκε στα φετινά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής Αθηνών και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός στην κρίση που έφερε πιο κοντά δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την προβολή του τουρισμού. Για μικρές επιπτώσεις στις κρατήσεις φέτος λόγω των ανησυχιών για την ελληνική οικονομία έκαναν λόγο εκπρόσωποι των Οργανισμών Sunvil και ΤUI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή