Οι τράπεζες ξεκινούν τη διαδικασία πώλησης της «Σελόντα»

Οι τράπεζες ξεκινούν τη διαδικασία πώλησης της «Σελόντα»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιλογή του συμβούλου πώλησης της «Σελόντα» αναμένεται να προχωρήσουν εντός του Νοεμβρίου οι πιστώτριες τράπεζες και κάτοχοι πλέον του 78,74% της εταιρείας. Στόχος είναι εντός του 2016 να έχει προχωρήσει η πώληση της εταιρείας, η οποία σημειωτέον έχει απορροφήσει και τη «Δίας», χωρίς να αποκλείεται το υπάρχον εταιρικό σχήμα να ενισχυθεί και με άλλη επιχείρηση του κλάδου στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως, που μένει να απαντηθεί από τις τράπεζες και τον σύμβουλο πώλησης είναι εάν θα επιλεγεί στρατηγικός επενδυτής που να έχει σχέση με τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών ή κάποιο fund. Ή όπως χαρακτηριστικά αναφέρει παράγοντας του κλάδου, «μένει να δούμε εάν οι τράπεζες θα φορέσουν το καπέλο του πιστωτή ή του μετόχου».

Το εν λόγω ερώτημα – δίλημμα προκαλεί ήδη μερικές αναταράξεις στη διοίκηση της «Σελόντα», οι οποίες αποτυπώθηκαν στην παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο του ιδρυτή της εταιρείας, κ. Γ. Στεφανή, αλλά και στις φήμες περί απομάκρυνσης του κ. Γ. Ανδριανόπουλου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. «Το μάνατζμεντ κρίνεται από τα αποτελέσματα. Η εταιρεία μέσα σε ένα χρόνο έχει επιστρέψει στην κερδοφορία», επισημαίνει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης της «Σελόντα», κληθέν να σχολιάσει τις φήμες περί αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου. «Μια γενική συνέλευση μετόχων, βεβαίως, που μπορεί να έχει εκλέξει ομόφωνα τον διευθύνοντα σύμβουλο, μπορεί και να τον αλλάξει», προσθέτει.

Πάντως, σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν έως τώρα, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Σελόντα», που έχει προγραμματισθεί για τις 25 Νοεμβρίου με θέμα μεταξύ άλλων την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, θεωρείται πολύ πιθανό να αναβληθεί, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα έχει επιτευχθεί η απαραίτητη συμφωνία, με τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις να προέρχονται από την πλευρά των νυν μικρομετόχων αλλά πρώην μεγαλομετόχων.

Χθες, εξάλλου, ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η ομόφωνη έγκριση της απόκτησης από τη «Σελόντα» του ενεργητικού και μέρους του παθητικού της «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» και πλέον απομένει η απόφαση του δικαστηρίου που θα εγκρίνει τη συμφωνία εξυγίανσης της τελευταίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα χρόνο μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της «Σελόντα», η εταιρεία έχει επιστρέψει στην κερδοφορία, ενώ πλέον εμφανίζει θετικά κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εννεάμηνο θα κλείσει με αύξηση των πωλήσεων κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι, με θετικά ίδια κεφάλαια περίπου 20 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικών ιδίων κεφαλαίων 54 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2014 και με το 88% του τζίρου της να γίνεται εκτός Ελλάδος. Πλήρως λειτουργική, εξάλλου, έχει γίνει πλέον και η «Δίας», περίπου πέντε μήνες μετά την απόφαση για την απορρόφησή της από τη «Σελόντα».

Οι θετικές εξελίξεις οδηγούν τις τράπεζες στην απόφασή τους να δρομολογήσουν την πώληση των «Σελόντα» – «Δίας», με πρώτο βήμα την επιλογή συμβούλου. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον έχουν δείξει γνωστοί οίκοι, μεταξύ αυτών η Lazard και η HSBC.

Η αποτίμηση που θα κάνει ο σύμβουλος, καθώς και η πορεία αναδιάρθρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στον έτερο μεγάλο «παίκτη» του κλάδου, την εταιρεία «Νηρεύς», θα κρίνουν εάν θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση. Το σενάριο περί συγχώνευσης «Σελόντα» – «Νηρεύς» φαίνεται να υπάρχει ακόμη στο τραπέζι, αν και είναι πιθανό να προσκρούει στον νόμο περί ανταγωνισμού, ειδικά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των ιχθυογεννητικών σταθμών. Αυτό που θεωρείται πιο πιθανό είναι η απορρόφηση της εταιρείας «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» από τη «Νηρεύς», κάτι βεβαίως που πρέπει να αποφασίσουν οι πιστωτές. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο έγινε γνωστό ότι το Εφετείο Αθηνών απέρριψε, όπως είχε κάνει πέρυσι και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τη συμφωνία εξυγίανσης των «Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή