Ζητούνται κίνητρα για την ανάπτυξη της οικοδομής

Ζητούνται κίνητρα για την ανάπτυξη της οικοδομής

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνητρα για την ανάπτυξη του κλάδου των κατασκευών και της οικοδομής, προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα και να ελαφρυνθεί και η φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, πρότεινε χθες σε δημόσια παρέμβασή του ο ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών). Ειδικότερα, ο ΣΕΠΑΚ επισημαίνει ότι εάν χορηγούνταν τα κατάλληλα κίνητρα από την πολιτεία, θα ήταν εφικτή η υλοποίηση επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ ετησίως σε ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα, από τα οποία θα προέκυπταν έσοδα σε φόρους και εισφορές ύψους 1,65 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, οι εισπρακτικές ανάγκες από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα ήταν εφικτό να περιοριστούν σε 1 δισ. ευρώ ετησίως, όπως ήταν το 2009, χωρίς να πλήττουν τον κλάδο, έχοντας ισοδύναμο αποτέλεσμα για τα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΑΚ, ο κλάδος καταγράφει πτώση που ξεπερνά το 80% τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ για τις κατασκευές, από κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στις κατασκευές, τα 0,3 ευρώ καταλήγουν στα δημόσια ταμεία. Ταυτόχρονα, επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στις κατασκευές οδηγούν στη δημιουργία 13.000 άμεσων νέων θέσεων εργασίας και συνολικά 40.000 θέσεων εργασίας στην ευρύτερη οικονομία. Εν ολίγοις, αν προέκυπταν 5,5 δισ. ευρώ νέων επενδύσεων ανά έτος, τα δημόσια έσοδα θα ενισχύονταν κατά 1,65 δισ. ευρώ και θα δημιουργούνταν περίπου 220.000 νέες θέσεις εργασίας.

Για να συμβεί αυτό, ο ΣΕΠΑΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να χορηγηθούν πολεοδομικά κίνητρα, όπως για την κατασκευή πολυτελών εξοχικών κατοικιών, που θα προσελκύσουν μεγάλους ξένους επενδυτές και θα συμβάλουν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, ζητείται η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εξασφάλιση της αποπεράτωσης των εργασιών από τυχόν αρνητικές αποφάσεις των υπηρεσιών αρχαιολογίας, δασαρχείων, που μάλιστα εκδίδονται με αρκετή καθυστέρηση από την έναρξη των εργασιών. Παράλληλα, είναι σημαντικό να δίνεται προτεραιότητα στις δικαστικές αποφάσεις από τη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν επενδύσεις σε έργα κατασκευών. Αυτή η επιτάχυνση θα απελευθερώσει πολλά «βαλτωμένα» επενδυτικά προγράμματα, που θα προκαλέσουν αύξηση επενδύσεων και θα ενεργοποιήσουν την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή