Κυβερνητική επίθεση κατά της Επ. Ανταγωνισμού με αφορμή την μπίρα

Κυβερνητική επίθεση κατά της Επ. Ανταγωνισμού με αφορμή την μπίρα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τα όσα έγιναν με στόχο την απομάκρυνση της Κ. Σαββαΐδου, το μενού της κυβέρνησης φαίνεται ότι περιλαμβάνει την ηγεσία μιας ακόμη ανεξάρτητης αρχής, της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η επίθεση που έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης εναντίον της επιτροπής κορυφώθηκε χθες με την επιστολή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ προς τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς. Με την επιστολή του ζητεί να διερευνηθεί εάν προκύπτει σκόπιμη ή όχι καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης για τη γνωστή υπόθεση της μπίρας, υπόθεση όπου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατηγορείται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Διάχυτη είναι η αίσθηση στην ηγεσία της ανεξάρτητης αρχής ότι πίσω από την επίθεση αυτή επιχειρείται να αμαυρωθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και να οδηγηθεί σε παραίτηση ο πρόεδρός της Δημήτρης Κυριτσάκης. Την περασμένη άνοιξη, κατά την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης είχε ζητήσει από τον κ. Κυριτσάκη να παραιτηθεί. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ρώτησε τον υπουργό εάν τον θεωρεί ανεπαρκή, κάτι που ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε, και έτσι ο κ. Κυριτσάκης δεν παραιτήθηκε. Ο ίδιος διαμηνύει σε στενούς συνεργάτες του ότι ειδικά τώρα, που εφαρμόζονται αυτές οι μεθοδεύσεις από κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Η θητεία του σημερινού προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπενθυμίζεται ότι λήγει τον Δεκέμβριο του 2018.

Αφορμή για την επίθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στάθηκε η διάταξη για την αύξηση της φορολογίας σε ορισμένες κατηγορίες μικροζυθοποιείων, την οποία η ίδια η κυβέρνηση εισήγαγε στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο. Στο πλαίσιο της όλης συζήτησης που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες περί καρτέλ και πολυεθνικών, ξεκίνησε επίθεση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί και δεν έχει εκδοθεί η απόφαση για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές στην αγορά της μπίρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση-απάντηση της ανεξάρτητης αρχής, η τελική διάσκεψη για την υπόθεση έγινε στις 19/9/2014 και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός του τρέχοντος μηνός. Το γεγονός ότι δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση οφείλεται στην υποστελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Από τις αρχές του 2015 έχουν παραιτηθεί οι δύο από τους τέσσερις εισηγητές, ενώ η τρίτη εξ αυτών έχει λάβει άδεια μητρότητας. Με άλλα λόγια έχει μείνει μόνο μία εισηγήτρια για να χειριστεί όχι μόνο την υπόθεση της μπίρας, αλλά και όλες τις άλλες υποθέσεις. Η δικογραφία για την υπόθεση της μπίρας είναι περίπου 15.000 σελίδες, ενώ η απόφαση, με το 80% να έχει καθαρογραφεί, έχει φτάσει ήδη τις 500 σελίδες.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού όλο το προηγούμενο διάστημα έχει υποβάλει αίτημα στον υπουργό Οικονομίας για αναπλήρωση των εισηγητών, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μάλιστα αντίγραφα των εγγράφων αυτών δόθηκαν από τον κ. Κυριτσάκη στον κ. Κουίκ, ο οποίος επισκέφθηκε δύο φορές την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι εισηγητές, βάσει του νόμου, επιλέγονται και διορίζονται από τον υπουργό Οικονομίας, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τα παραπάνω, πάντως, δεν φαίνεται να εμπόδισαν τον κ. Κουίκ να αναφέρει στην επιστολή του ότι «δεν μπορεί να ευσταθεί η δικαιολογία του κ. Κυριτσάκη, ότι τον τελευταίο καιρό έχει μείνει μόνο με έναν εισηγητή».

Από την επιστολή του κ. Κουίκ αξίζει να σταθούμε σε ένα ακόμη σημείο, που φανερώνει τουλάχιστον μη καλή γνώση των γεγονότων. Κάνει λόγο για σκόπιμη ή όχι καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, επισημαίνοντας ότι η αγορά της ελληνικής ζυθοποιίας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς των γνωστών ξένων πολυεθνικών που τον τελευταίο καιρό έχουν εξαγοράσει και γνωστά ελληνικά σήματα. Η πολυεθνική που εξαγόρασε ελληνικό σήμα είναι η «Μύθος», θυγατρική της Carlsberg, η οποία συγχωνεύτηκε με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία (ΦΙΞ). Οι καταγγελίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είχαν γίνει μόνο από τη «Μύθος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή