Αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας το εννεάμηνο για τον όμιλο Τιτάν

Αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας το εννεάμηνο για τον όμιλο Τιτάν

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ομίλου Τιτάν κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς η κατασκευαστική αγορά των ΗΠΑ συνεχίζει να ανακάμπτει, ενισχύοντας σημαντικά τα αποτελέσματα του ελληνικού ομίλου τσιμέντων και δομικών υλικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση, κατά το φετινό εννεάμηνο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1,03 δισ. ευρώ ενισχυμένος κατά 19% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί στα 865,8 εκατ. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 12,6%, στα 165,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 18,6% από 30,5 εκατ. ευρώ το περυσινό εννεάμηνο, στα 36,2 εκατ. ευρώ φέτος. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 2015 θα ολοκληρωθεί με αισθητή αύξηση των λειτουργικών κερδών του ομίλου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, το τρίτο τρίμηνο του έτους, η βελτίωση των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ αντιστάθμισε τις απώλειες που προέκυψαν στις άλλες τρεις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος. Στο πλαίσιο αυτό, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 356,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 17,1%, αλλά τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους περιορίστηκαν στα 12 εκατ. ευρώ, από 27,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου που περιελάμβαναν κέρδη ύψους 21 εκατ. ευρώ από συναλλαγματικές διαφορές. Αντιθέτως, κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, η κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Η διοίκηση του ομίλου τονίζει ότι στην Ελλάδα, ιδίως από τον Ιούλιο και μετά, η αβεβαιότητα και η οξεία έλλειψη ρευστότητας οδήγησαν σε περαιτέρω δραστική συρρίκνωση του κλάδου των κατασκευών, σε σχέση με τα ήδη ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς τα δημόσια έργα υπολειτούργησαν και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα βρέθηκε στο ναδίρ. Ως εκ τούτου και παρά τη διατήρηση των εξαγωγών σε ικανοποιητικά επίπεδα, ο κύκλος εργασιών του τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης μειώθηκε κατά 29% το τρίτο τρίμηνο, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 74%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις τσιμέντου στην Ελλάδα αντιπροσώπευσαν μόλις το 5% του συνολικού όγκου πωλήσεων του ομίλου. Σε επίπεδο εννεαμήνου, η πτώση του κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής διαμορφώθηκε στα 198,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 7,1%, αν και τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκε στα 31,4 εκατ. ευρώ, από 29,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αναφορικά με την αγορά των ΗΠΑ, ο κύκλος εργασιών του εννεαμήνου αυξήθηκε κατά 43,7% στα 496,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς ανήλθαν σε 71,1 εκατ. ευρώ, από 31,7 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή