Νωρίτερα του αναμενομένου η ολοκλήρωση της νέας Δυτικής Προβλήτας ΙΙΙ

Νωρίτερα του αναμενομένου η ολοκλήρωση της νέας Δυτικής Προβλήτας ΙΙΙ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής της νέας Δυτικής Προβλήτας ΙΙΙ του ΟΛΠ, που υλοποιεί η τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ, για λογαριασμό της Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), θυγατρικής της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες στελέχη της διοίκησης της ΤΕΚΑΛ, στο πλαίσιο παρουσίασης του έργου, τουλάχιστον το 70% της κατασκευής θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2016, δηλαδή μόλις 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 143,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει και τη Νέα Προβλήτα Πετρελαιοειδών του ΟΛΠ, της οποίας το κόστος έχει επίσης αναλάβει η ΣΕΠ, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας φιλικού διακανονισμού με τον Οργανισμό. Η νέα Δυτική Προβλήτα ΙΙΙ προβλέπεται να έχει μήκος κρηπιδότοιχου 826 μέτρα, βυθίσματα 19,5 μέτρων και συνολικό εμβαδόν 136.000 τ.μ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο εμπορικός διευθυντής της ΣΕΠ, κ. Αναστάσιος Βαμβακίδης, όταν λειτουργήσει η νέα προβλήτα το 2017, θα επιτρέψει στο λιμάνι του Πειραιά την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πέντε πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της ανώτατης τάξης μεγέθους (δηλαδή μεταφορικής ικανότητας άνω των 15.000 κοντέινερ έκαστο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του έργου, η ΣΕΠ θα ενισχύσει κατακόρυφα την ετήσια δυναμικότητά της, καθώς θα μπορεί να εξυπηρετεί έως 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, από τα 3,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια σήμερα. Συνολικά δε, το λιμάνι του Πειραιά θα προσφέρει ετήσια δυναμικότητα 7,2 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων (μαζί με την Προβλήτα Ι που σήμερα ελέγχει ο ΟΛΠ). Αυτό σημαίνει ότι ο Πειραιάς θα αποτελέσει πλέον το μεγαλύτερο λιμάνι διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, ενώ με την συμφωνία φιλικού διακανονισμού που έχει υπογραφεί μεταξύ ΣΕΠ και ΟΛΠ, προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα και τα ετήσια έσοδα του λιμανιού από τη σχετική δραστηριότητα. Ειδικότερα, βάσει των σχετικών προβλέψεων που περιλαμβάνονται στην τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης, ο ΟΛΠ έχει λαμβάνειν ποσό που θα κυμανθεί από 678 εκατ. ευρώ (βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου) έως 1 δισ. ευρώ (με βάση το αισιόδοξο σενάριο), έναντι ποσού 498 εκατ. ευρώ της αρχικής σύμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η ΣΕΠ έχει επενδύσει 380 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομής και εξοπλισμό, ενώ σε συνδυασμό με τα 230 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού, το συνολικό μέγεθος θα αγγίξει τα 610 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, έως το τέλος του 2014, η ΣΕΠ είχε διανείμει μέρισμα 200 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ από τη σύμβαση παραχώρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή