Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια κόπωσης δείχνουν οι ελληνικές εξαγωγές, καθώς αν και παραμένουν σε θετικό πρόσημο, όταν δεν συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, ο ρυθμός ανάπτυξής τους επιβραδύνεται σε σύγκριση με την προ capital controls εποχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο του 2015 εμφανίζεται μειωμένη κατά 13%, στα 2,01 δισ. ευρώ από τα 2,31 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014. Το χειρότερο ίσως είναι ότι πλέον σχεδόν εξανεμίζεται και η όποια αύξηση καταγραφόταν στην αξία των εξαγωγών, μετά την εξαίρεση των πετρελαιοειδών (1,9% ή μόλις επιπλέον 27,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι).

Ως αποτέλεσμα των επιδόσεων του Σεπτεμβρίου, στο εννεάμηνο του έτους προκύπτει μείωση της τάξης του 4,4% στη συνολική αξία των εξαγωγών (στα 19,27 δισ. ευρώ από 20,15 δισ. ευρώ) ή απώλειες της τάξης των 880 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση της τάξης του 11,1%, ήτοι αύξηση κατά 1,35 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015, πριν δηλαδή από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, η συνολική αξία των εξαγωγών κατέγραφε μείωση 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή εμφάνιζε αύξηση κατά 13,7%.

Σημαντική μείωση παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο και οι εισαγωγές. Η συνολική τους αξίας ανήλθε σε 3,56 δισ. ευρώ έναντι 4,36 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014, καταγράφοντας μείωση 18,3%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση σε ετήσια βάση κατά 13%.

«Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τις μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Ηδη οι δυσκολίες προμήθειας και εξασφάλισης πρώτων υλών μεταφράζονται σε μειωμένη παραγωγή και μειωμένες εξαγωγές, ενώ συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς η “έξοδος” ελληνικών επιχειρήσεων, που αναζητούν τραπεζικό καταφύγιο και ρευστότητα στις γειτονικές, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χρ. Σακελλαρίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή