Ρευστοποιήσεις έφεραν τα αποτελέσματα των stress tests στο Χρηματιστήριο

Ρευστοποιήσεις έφεραν τα αποτελέσματα των stress tests στο Χρηματιστήριο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανασφάλεια και νευρικότητα επικράτησε στις τρεις από τις πέντε χρηματιστηριακές συνεδριάσεις της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου. Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για τα τεστ κοπώσεως των τραπεζών, που χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια απ’ ό,τι αρχικά ανέμενε το επενδυτικό κοινό, έδωσαν τη θέση τους σε ένα κύμα ισχυρών πωλήσεων που εκδηλώθηκε κυρίως στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης.

Αυτή την πρώτη εβδομάδα, μετά τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, αναμετρήθηκαν στο Χρηματιστήριο δύο βασικές ομάδες επενδυτών. Η μία ομάδα επενδυτών αφορούσε όσους είχαν καταγράψει γενναία κέρδη από τις τραπεζικές μετοχές στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και έπρεπε να ρευστοποιήσουν με στόχο να περιορίσουν τον μέσο όρο ζημιών στα χαρτοφυλάκιά τους για τη φετινή χρονιά που κλείνει με διευρυμένες απώλειες. Η άλλη ομάδα επενδυτών προχώρησε σε ρευστοποιήσεις μετοχών των εμποροβιομηχανικών δεικτών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 25 με στόχο να τοποθετηθούν σε τραπεζικές μετοχές ενόψει των αυξήσεων κεφαλαίων. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί χαμηλό βαρομετρικό στην απαξιωμένη χρηματιστηριακή αγορά που μέσα σε τρεις συνεδριάσεις έχασε πάνω από 5% της αξίας της, που αντιστοιχεί σε χαμένη κεφαλαιοποίηση σχεδόν 2,5 δισ.

Το Χρηματιστήριο όσο εξαρτάται από την πορεία των τραπεζών δεν πρόκειται να βρει ισορροπία εάν και εφόσον δεν ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων τραπεζών και συνολικά εάν δεν δοθεί τελική λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με αναπτερωμένο το ηθικό των επενδυτών, γεγονός που έδωσε ώθηση στον Γενικό Δείκτη που ενισχύθηκε 3,08% και αναρριχήθηκε στις 722,80 μονάδες. Η καύσιμη ύλη της ανόδου ήταν ασφαλώς οι τράπεζες, αφού είχαν προηγηθεί τα αποτελέσματα των stress tests το περασμένο Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015. Τη Δευτέρα τα υψηλότερα κέρδη από τις τράπεζες εμφάνισαν οι μετοχές της Eurobank (+29,03%), της Alpha Bank (+28,70%) και ακολούθησαν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (+18,28%) και η Εθνική Τράπεζα (+7,67%).

Την Τρίτη άρχισαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει 0,64% και να διολισθήσει στις 718,14 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη οι μετοχές της Eurobank και της Alpha Bank έκλεισαν με θετικό πρόσημο αντίστοιχα κατά 10% και 3,38%. Αντίθετα οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (-9,59%) και της Τράπεζας Πειραιώς (-7,27%) πέρασαν σε αρνητικό έδαφος.

Μεγαλύτερη ένταση έλαβαν οι ρευστοποιήσεις στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον τραπεζικό κλάδο να συμπαρασύρει σε πτώση και τον Γενικό Δείκτη κατά 1,33% και κλείσιμο στις 708,59 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 44,046 εκατ. ευρώ. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (-22,55%) και της Alpha Bank (-18,30%) και ακολούθησαν οι τίτλοι της Eurobank (-9,09%) και της Εθνικής Τράπεζας (-4,09%).

Την Πέμπτη κορυφώθηκαν οι ρευστοποιήσεις, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να παρουσιάζουν ακραία χρηματιστηριακή συμπεριφορά με υψηλές διακυμάνσεις (voatility) στις τιμές τους και να κλείνουν σε νέα χαμηλά. Ο βασικός δείκτης υποχώρησε 3,10% στις 686,59 μονάδες. Τη χειρότερη εικόνα από τις τράπεζες είχε ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς (-27,85%) και ακολούθησε η μετοχή της Eurobank (-20%), η Εθνική Τράπεζα (-13,90%) και η Apha Bank (-12%). Tην Παρασκευή επικράτησαν πτωτικές τάσεις στην αγορά ήπιου χαρακτήρα, καθώς η αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Η απαξιωτική πορεία της αγοράς δεν πρόκειται να μεταβληθεί όσο η πλειοψηφία των μετοχών (220 μετοχές) εμφανίζει ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα, αφού το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών εξαντλείται αποκλειστικά και μόνο στις 4 τράπεζες και στις επτά εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις του Ftse 25 που δεν επηρεάζονται από την ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή