Φρέναραν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Οκτώβριο

Φρέναραν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Οκτώβριο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση 17,6%, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε ετήσια βάση εντός του 2015, σημείωσαν οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων τον Οκτώβριο. Η υποχώρηση αυτή σχετίζεται, βεβαίως, με την οικονομική κατάσταση και την πίεση που εξακολουθούν να ασκούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Καθοριστικό ρόλο, όμως, διαδραματίζει και η αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας, ζήτημα που σαφώς επηρεάζει την όποια απόφαση των εν δυνάμει αγοραστών. Σε εκκρεμότητα, άλλωστε, βρίσκεται η αγορά αυτοκινήτου και σε ό,τι αφορά το μέτρο της απόσυρσης. Η ισχύς του μέτρου λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2015 και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης για παράταση της ευνοϊκής ρύθμισης και για το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), τον Οκτώβριο του 2015 ταξινομήθηκαν 4.946 καινούργια επιβατικά έναντι 6.003 τον Οκτώβριο του 2014. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 ταξινομήθηκαν συνολικά 63.130 καινούργια επιβατικά έναντι 59.848 το αντίστοιχο διάστημα του 2014, καταγράφοντας αύξηση 5,5%. Οπως επισημαίνει ο ΣΕΑΑ, η πρόοδος στις ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών από τις αρχές του έτους οφείλεται στις αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων προς επιχειρήσεις ενοικίασης, μακροχρόνιας μίσθωσης και επιχειρηματικούς ομίλους. Ακόμη δε και με αυτήν την πρόοδο, η αγορά αυτοκινήτου βρίσκεται κατά 73,5% χαμηλότερα ως προς τον μέσο όρο της δεκαετίας 2000-2009. Στις ταξινομήσεις καινούργιων φορτηγών παρατηρείται στο δεκάμηνο αύξηση 11,9%, ως προς την ίδια περίοδο πέρυσι, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και εκτελέσεων διαγωνισμών.

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς των καινούργιων επιβατικών στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Toyota με 10,79%, ακολουθεί η Nissan με 8,98%, ενώ στην τρίτη θέση με πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η Volkswagen με 8,96%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή