Οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση φρέναραν την ανακεφαλαιοποίηση

Οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση φρέναραν την ανακεφαλαιοποίηση

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η αγωνία για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, καθώς η επιτυχία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αίσια έκβαση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να υπάρξει μια θετική δήλωση για την αποδέσμευση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.

Τις προηγούμενες ημέρες ενισχύθηκε ο προβληματισμός των επενδυτών, καθώς δεν θεωρείται καλό σημάδι -ενώ τρέχει ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα- να παραμένουν σε εκκρεμότητα τόσα πολλά ζητήματα τα οποία καθυστερούν την καταβολή στην Ελλάδα της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση. Το σίγουρο είναι ότι, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός των τραπεζών ήταν οι αυξήσεις κεφαλαίου να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, πλέον τα βιβλία προσφορών που έχουν ανοίξει όλες οι τράπεζες -Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- θα παραμείνουν ανοιχτά και την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Αν υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις, δεν αποκλείεται τα βιβλία των τραπεζών να μείνουν ανοιχτά μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών, ωστόσο μεγάλο μέρος αυτών θέτουν ως όρο την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης πριν δεσμευτούν για τη συμμετοχή τους. Αναγνωρίζουν ότι η σύνδεση για άλλη μία φορά των πολιτικών εξελίξεων με τα οικονομικά γεγονότα δημιουργεί πίεση ενώ επισημαίνουν ότι έχει περιοριστεί ο ενθουσιασμός που επικρατούσε δύο εβδομάδες πριν.

Σημειώνεται ότι, αν όλα πάνε καλά και υπάρξει σήμερα συμφωνία, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, τότε θα ακολουθήσει Euroworking Group το οποίο πιθανότατα θα ανακοινώσει την έγκριση για τη χορήγηση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, που βρίσκονται δεσμευμένα σε λογαριασμό του ESM. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών και μεγάλο μέρος των ζητούμενων κεφαλαίων θα καλυφθεί πολύ γρήγορα και είναι πιθανόν να βιβλία να «κλείσουν» τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Ωστόσο αν κυβέρνηση – θεσμοί δεν κατορθώσουν να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες και παραταθεί η τρέχουσα κατάσταση αβεβαιότητας, τότε το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης θα μπει σε περιπέτειες και θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες κάποιες τράπεζες να μην τα καταφέρουν και να ανακεφαλαιοποιηθούν αποκλειστικά από το κράτος (εφόσον φυσικά αποδεσμευτούν οι σχετικοί πόροι από τον ESM). Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

• Εθνική Τράπεζα: Το βιβλίο της ΕΤΕ άνοιξε την περασμένη Πέμπτη 12 Νοεμβρίου και, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, θα παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Τρίτη 17 Νοεμβρίου. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της ΕΤΕ προσδιορίστηκαν από την ΕΚΤ σε 1,6 δισ. ευρώ με το βασικό και σε 4,6 δισ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο. Η τράπεζα ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία, Finansbank, για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών. Μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση, η τράπεζα προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου 1,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων ήδη έχουν καλυφθεί περίπου 700 εκατ. ευρώ από την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων με μετοχές. Ετσι από τους επενδυτές πρέπει να αντλήσει, μέσω του βιβλίου προσφορών, τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό για το δυσμενές σενάριο θα καλυφθεί με κρατική βοήθεια, εκ των οποίων το 25% με την έκδοση κοινών μετοχών και 75% με ειδικές ομολογίες (CoCos). Ωστόσο πριν ληφθεί η κρατική βοήθεια, θα προηγηθεί η υποχρεωτική μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και στις ΗΠΑ και όσοι ομολογιακοί και υβριδικοί τίτλοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόταση ανταλλαγής σε μετοχές. Η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, σε κοινές μετοχές θα οδηγήσει στην ενίσχυση του ποσοστού του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

• Eurobank: Στην κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, στοχεύει ο όμιλος (οι ανάγκες του βασικού σεναρίου ήταν 339 εκατ. ευρώ) ο οποίος άνοιξε τα βιβλία προσφορών την περασμένη Πέμπτη. Ομάδα επενδυτών -Brookfield, Fairfax, Highfields Capital Management, WLR Recovery Fund V και WLR Ross- κατέθεσε δεσμεύσεις για την κάλυψη περίπου 353 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 17% του ζητούμενου ποσού. Οι επενδυτές έχουν δικαίωμα να αυξήσουν το ποσό συμμετοχής του συνολικά μέχρι τα 584 εκατ. ευρώ ή το 28% της αύξησης. Οι επενδυτές έχουν δεσμευτεί με την προϋπόθεση ότι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών δεν θα ξεπεράσει τα 0,04 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Eurobank έχει τη δυνατότητα να καλύψει ποσό έως και 720 εκατ. ευρώ της αύξησης από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και υβριδικών τίτλων με μετοχές.

• Alpha Bank: Το κεφαλαιακό σχέδιο της τράπεζας προβλέπει την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,74 δισ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκαν με βάση το δυσμενές σενάριο (263 εκατ. με το βασικό σενάριο) του stress test. Η Alpha στοχεύει να αντλήσει από επενδυτές, μέσω έκδοσης νέων μετοχών, ποσό ύψους 1,66 δισ. ευρώ, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι οι κάτοχοι ομολόγων και υβριδικών τίτλων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ ανταποκρίθηκαν στην πρόταση ανταλλαγής των τίτλων τους με μετοχές.

•Τράπεζα Πειραιώς: Το βιβλίο προσφορών της τράπεζας άνοιξε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου με στόχο να αντλήσει τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές. Οι κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το βασικό σενάριο διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ και 4,9 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο. Ωστόσο ποσό 873 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από τη μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές και άλλες ενέργειες που έχει δεχθεί ο SSM. Ετσι το ποσό που πρέπει να αντληθεί από την αγορά είναι 1,34 δισ. ευρώ και στελέχη του ομίλου αισιοδοξούν ότι το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Στήριξη από EBRD και Παγκόσμια Τράπεζα

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Παγκόσμια Τράπεζα, στηρίζοντας έμπρακτα το δύσκολο εγχείρημα της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η EBRD έχει κάνει γνωστό ότι θα συμμετάσχει στις αυξήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με 250 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ ποσό περί των 300 εκατ. ευρώ θα εισφέρει η World Bank μέσω του βραχίονα IFC. Η συμμετοχή των δύο διεθνών οργανισμών στις αυξήσεις των ελληνικών τραπεζών αποτελεί έμπρακτη προσπάθεια κινητοποίησης των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. ευρώ, που είχε προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αντιστραφεί η ανοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (που περιλαμβάνουν, εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια, και δάνεια με πολύ μεγάλες πιθανότητες να μην αποπληρωθούν) ξεπερνούν το 45% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων και αντιστοιχούν σε ποσό 108 δισ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι, μαζί με τη μαζική φυγή των καταθέσεων, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή