Συμμετοχή του IFC στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών

Συμμετοχή του IFC στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριπλή παρέμβαση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων ετοιμάζει το ΙFC (International Finance Corporation), που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Καταρχάς, το IFC θα συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μέχρι του ποσού των 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον προσανατολίζεται στη χρηματοδότηση funds τα οποία θα προχωρήσουν στην εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το IFC εξέφρασε, επίσης, την πρόθεσή του να παρέχει τεχνική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη συνολική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Ο εν λόγω οργανισμός εξετάζει και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων στους τομείς που θεωρούνται ότι έχουν προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή του IFC στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι μια κίνηση με έντονο συμβολισμό. «Το κλειδί στην επιτυχία δεν είναι πόσα θα επενδύσει το IFC, αλλά πόσα κεφάλαια θα προσελκύσει», τόνισε χαρακτηριστικά χθες σε δημοσιογραφική συνάντηση ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, αντιπρόεδρος του διεθνούς οικονομικού οργανισμού. Με άλλα λόγια, η κίνηση αυτή στοχεύει πρωτίστως στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, μιας και υλοποιείται από έναν οργανισμό υψηλού κύρους.

Ο ίδιος επισήμανε, πάντως, ότι καθοριστική για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης και, ουσιαστικά, προϋπόθεση αυτής θα πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών επί της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Τσιτσιράγκος δεν έκρυψε επίσης το ενδιαφέρον του IFC να χρηματοδοτήσει funds που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν «κόκκινα» δάνεια, κάτι βεβαίως που προϋποθέτει ότι θα υπάρξει σχετικό θεσμικό πλαίσιο. «Το ένστικτό μου μού λέει ότι είναι ανοιχτοί σε αυτό το ενδεχόμενο», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στην εκτίμηση που αποκόμισε από τις συναντήσεις που είχε με τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το IFC έχει προτείνει, επιπλέον, την παροχή τεχνικής βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο πρέπει, βάσει του μνημονίου, να νομοθετηθεί εντός του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα αυτό ήταν η επενδυτική τράπεζα Nomura, ενώ τον αντίστοιχο ρόλο για την Τράπεζα της Ελλάδος έχει η BlackRock. «Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει πολλούς συμβούλους», ήταν η απάντηση του κ. Τσιτσιράγκου, ο οποίος, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία ακόμη επί της παροχής τεχνικής βοήθειας για τα «κόκκινα» δάνεια.

Στους σχεδιασμούς του IFC –το οποίο επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα 3-4 ετών– περιλαμβάνονται ακόμη οι επενδύσεις σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, είτε μέσω δανειοδότησης είτε μέσω αγοράς μετοχών.

Οι τομείς στους οποίους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του διεθνούς οργανισμού είναι οι υποδομές, τα logistics, ο αγρο-διατροφικός τομέας, αλλά και οι τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Επιπλέον, το IFC ενδιαφέρεται για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που πάντως θα γίνει μέσω των τραπεζών, καθώς και για την προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσω της στήριξης κεφαλαίων ιδιωτικών συμμετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή