Γρήγορη άνοδος και απότομη πτώση για την Globo

Γρήγορη άνοδος και απότομη πτώση για την Globo

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς καταρρέει το οικοδόμημα της εταιρείας πληροφορικής Globo, που έκτισε σε σαθρό, όπως κατηγορείται, έδαφος, ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος. Οι μετοχές της Globo PLC, εισηγμένες από το 2007 στην αγορά AIM του Λονδίνου, διαγράφονται την 1η Δεκεμβρίου, εν μέσω αποκαλύψεων για συστηματική παραποίηση των οικονομικών της στοιχείων. Υπό διαχειριστικό και εποπτικό έλεγχο πλέον, η εταιρεία που διαφημιζόταν ότι είχε βρει το «ιερό δισκοπότηρο» της αγοράς λογισμικού για συσκευές κινητής τηλεφωνίας, απειλείται με ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.

Πώληση μεριδίου

Ο κ. Παπαδημητρακόπουλος ώρες πριν από τη δημόσια διατύπωση κατηγοριών από μετόχους για οικονομικές ατασθαλίες, φέρεται να πούλησε κάτι περισσότερο από το 10% της εταιρείας, έναντι αγνώστου τιμήματος και σε άγνωστο αγοραστή, όπως σημειώνουν πηγές από τον κλάδο της πληροφορικής. Το υπόλοιπο 7,42%, κυριότητάς του, φέρεται να είναι ενεχυριασμένο έναντι προσωπικού του δανείου. Προς το παρόν, είναι άγνωστο τι ποσοστό των απαιτήσεών τους θα ανακτήσουν οι πιστωτές της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και η Barclays, που φέρεται να έχει χορηγήσει μεγάλο μέρος των δανείων, της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, που εμφανίζει η εταιρεία στον τελευταίο ετήσιο ισολογισμό της. Με συνολικές υποχρεώσεις άνω των 60 εκατ. και μεγάλο μέρος των πωλήσεών της να αμφισβητείται ως εικονικό, είναι αντιληπτό πως η αναδιάρθρωση της εταιρείας –για να περισωθεί ό,τι είναι δυνατό– θα αποτελέσει άθλο, σημειώνουν αναλυτές.

Η προσωρινή διοίκησή της, πάντως, εκτίμησε αυτή την εβδομάδα πως, μετά τον έλεγχο και την αναδιάρθρωση, δεν αναμένει να υπάρξει καμία αξία προς επιστροφή στους μετόχους. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν πληροφορίες από το Λονδίνο. Γιατί όμως ερευνάται ο κ. Παπαδημητρακόπουλος και τα στελέχη του, που έχουν ήδη παραιτηθεί ή αντικατασταθεί; Η απάντηση που δίνει το hedge fund Quintessential Capital, που αποκάλυψε την υπόθεση, είναι: εικονικές και τριγωνικές τιμολογήσεις. Η Globo PLC φέρεται να πραγματοποιούσε πλαστές αγορές και εκπτώσεις προϊόντων και υπηρεσιών από εικονικές εταιρείες, διογκώνοντας τον κύκλο εργασιών της, ενώ (και) στη βάση αυτή αντλούσε κεφάλαια από την τραπεζική – χρηματιστηριακή αγορά. Αυτός λέγεται πως μπορεί ενδεχομένως να είναι ο λόγος που ο ελεγκτικός οίκος της εισηγημένης, BDO, διέκοψε τη συνεργασία εδώ και καιρό.

Ελεγχος στην εταιρεία

Το κατά πόσον οι κατηγορίες αυτές αληθεύουν μένει να αποδειχτεί από τον έλεγχο που έχουν αναλάβει να κάνουν τρία στελέχη της συμβουλευτικής εταιρείας FTI Consulting LLP, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές της Βρετανίας. Μένει επίσης να διακριβωθεί αν και ποιοι άλλοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η εταιρεία. Ομως ήδη οι κλυδωνισμοί στο αρχιτεκτόνημα του επιχειρηματία και πρώην πρωταθλητή της ιστιοσανίδας κ. Παπαδημητρακόπουλου φτάνουν μέχρι το Οχάιο και την Αθήνα.

Στην Globo Mobile Technology Inc. των ΗΠΑ αναφέρονται απολύσεις, ενώ στην Αθήνα καθυστερήσεις στη μισθοδοσία. Αλλες θυγατρικές βρίσκονται επίσης σε περιδίνηση, αλλά πάντως κύκλοι του επιχειρηματία διαρρέουν πως ο ίδιος θα προσπαθήσει να καλύψει μέρος των υποχρεώσεων προς τους εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή