Μπλοκαρισμένη… στον αναπτυξιακό νόμο μεγάλη τουριστική επένδυση

Μπλοκαρισμένη… στον αναπτυξιακό νόμο μεγάλη τουριστική επένδυση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καθυστερήσεις του ελληνικού Δημοσίου χτύπησαν για ακόμη μία φορά μια μεγάλη τουριστική επένδυση που αναμένεται να υλοποιηθεί στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο φορέας υλοποίησής της να στείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, ζητώντας την παρέμβασή τους για την επίλυση του ζητήματος.

Πρόκειται για μια επένδυση προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, την οποία προτίθεται να υλοποιήσει η εταιρεία Πέτρος Ν. Ηλιόπουλος Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. σε ιδιόκτητη έκταση 277 στρεμμάτων που βρίσκεται στη θέση «Χρυσοβίτσα-Πλατάνα» του Δήμου Σπάρτης. Ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας Πέτρος Ηλιόπουλος, ο οποίος αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα έπειτα από 35 χρόνια δραστηριοποίησής του στο Καναδά. Ο όμιλος των επιχειρήσεών του κατέχει ηγετική θέση στον χώρο της φιλοξενίας (Hospitality & Entertainment Group) στο Καναδά.

Το σχέδιο με την επωνυμία Peterandpauls Wellness and Life Style Resort αφορά την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού καταλύματος 343 κλινών, που περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων 271 κλινών, πολυτελείς κατοικίες 72 κλινών, συνεδριακό κέντρο 500 ατόμων, κέντρο αναζωογόνησης και άλλες εγκαταστάσεις. Το έργο είναι ένα από τα ελάχιστα επενδυτικά σχέδια που αδειοδοτήθηκαν πλήρως –τον περασμένο Μάιο– μέσω της διαδικασίας fast track απευθείας από το υπ. Οικονομίας (τομέας Τουρισμού). Στο μεταξύ, η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής έργων υποδομής και περιβάλλοντος χώρου ύψους άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ξενοδοχείο του σύνθετου τουριστικού καταλύματος, υπήχθη στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 23,7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία έλαβε προθεσμία ολοκλήρωσης του εν λόγω σχεδίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Η εταιρεία τον Ιούνιο του 2014 κατέθεσε στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και στη Διεύθυνση Εγκρισης και Παρακολούθησης Επενδύσεων αίτημα λήψης προκαταβολικά του συνόλου του ποσού της επιχορήγησης ύψους 14,17 εκατ. ευρώ, με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής ισόποσης εγγυητικής προσαυξημένης κατά 10%. Παράλληλα, εξασφάλισε τα προαπαιτούμενα για τη προσκόμιση εγγυητικής επιστολής ύψους 15,6 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να λάβει την επιχορήγηση. Ομως, ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση χορήγησης της προκαταβολής προς την εταιρεία, μια εξέλιξη που, όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Ηλιόπουλος, έχει δημιουργήσει μεγάλα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η περαιτέρω καθυστέρηση της λήψης της προκαταβολής δυσχεραίνει ιδιαιτέρως την υλοποίηση του έργου και ταυτόχρονα θα έχει εξαιρετικά αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στην εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή