ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αισιοδοξία ΟΤΕ για ελληνική οικονομία και τηλεπικοινωνίες

18s21ote1

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και του ΟΤΕ εμφανίστηκε σε συνέδριο της Morgan Stanley ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ, παρά το δυσμενές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην αγορά και στον ΟΤΕ. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, ο όμιλος ΟΤΕ διατηρεί τον στόχο των ελεύθερων ταμειακών ροών στα 500 εκατ. ευρώ για το 2015. Παράλληλα, διατηρείται ο στόχος επενδύσεων, τόσο στη φετινή χρονιά όσο και στην τρέχουσα τετραετία.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον η παγκόσμια τάση για σύγκλιση σταθερής και κινητής κάνει τον κλάδο πιο ευάλωτο στο οικονομικό περιβάλλον, ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ σημείωσε πως το λανσάρισμα της ενιαίας εμπορικής μάρκας Cosmote ουσιαστικά οχυρώνει την επιχείρηση, αφού είναι πλέον σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις επικοινωνίας και ψυχαγωγίας σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους. Επίσης, η επιτυχής πορεία του ΟΤΕ στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και συνδρομητικής τηλεόρασης δημιουργούν νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Αναφορικά με τις επενδύσεις του ομίλου ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι για το 2015 θα αγγίξουν τα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος απόκτησης φάσματος. Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως την επέκταση δικτύων νέας γενιάς (VDSL, 4G, 4G+) και το επενδυτικό συνολικό πλάνο του ΟΤΕ στην Ελλάδα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την τρέχουσα τετραετία, συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ενός All-IP δικτύου, σε όλο το εύρος των υποδομών του και των υπηρεσιών του ομίλου. Επίσης, επιδίωξη είναι η περαιτέρω ενίσχυση του περιεχομένου της υπηρεσίας OTE TV.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ επισήμανε ακόμη πως, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ρύθμιση πρέπει να εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό πλαίσιο ενθάρρυνσης των επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς και να συμβάλλει στην υλοποίηση στρατηγικής ανάπτυξης των υποδομών της χώρας. Ακόμη επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του ομίλου για τη ρουμανική αγορά, ενώ σε ό,τι αφορά το ποσοστό που κατέχει το ρουμανικό δημόσιο, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι αναμένει τις αποφάσεις της ρουμανικής κυβέρνησης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότερες από 40 κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες από όλο τον κόσμο. Πραγματοποιήθηκε δε στο πλαίσιο του ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου τεχνολογίας, μέσων και τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ), που διοργάνωσε η Morgan Stanley στη Βαρκελώνη. Ενδεικτικά συμμετείχαν εταιρείες όπως η Fidelity, η Capital World Investors, η Franklin Templeton, η Wellington και η AXA.

Το ενδιαφέρον, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του οργανισμού, ήταν ιδιαίτερα αυξημένο για τον όμιλο ΟΤΕ, αλλά και για την Ελλάδα, τόσο κατά την παρουσίαση της εταιρείας όσο και κατά τις επιμέρους συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο των συναντήσεων.