Σε ακίνητα του εξωτερικού οι επενδύσεις της Πανγαίας το εννεάμηνο

Σε ακίνητα του εξωτερικού οι επενδύσεις της Πανγαίας το εννεάμηνο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικές επενδύσεις ύψους 94,8 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του φετινού εννεαμήνου η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ενώ εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρώσει μία ακόμα συναλλαγή ύψους άνω των 22 εκατ. ευρώ, που θα αυξήσει το συνολικό ποσό των φετινών της επενδύσεων σε περίπου 117 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις παραπάνω εξαγορές δεν αφορούν ακίνητα εντός της ελληνικής επικράτειας. Αντιθέτως, η εταιρεία εστίασε τις κινήσεις της σε ακίνητα στη Βουλγαρία, στην Κύπρο και στην Ιταλία, από τις οποίες μάλιστα αναμένει σημαντική αύξηση των εσόδων από ενοίκια κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους.

Ειδικότερα, σε συνέχεια σχετικού προσυμφώνου που είχε συναφθεί ήδη από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, η εταιρεία προχώρησε στις 27 Φεβρουαρίου στην απόκτηση της εταιρείας Plaza West, η οποία κατέχει περίπου 9.000 τ.μ. του εμπορικού κέντρου West Plaza στη Σόφια, έναντι ποσού 11 εκατ. ευρώ, ενεργοποιώντας έτσι την πρώτη φάση της σχετικής συμφωνίας. Η δεύτερη φάση αφορά την απόκτηση του υπόλοιπου εμπορικού κέντρου, ήτοι επιπλέον 14.000 τ.μ., αντί προσυμφωνηθέντος τιμήματος. Εναλλακτικά, η Πανγαία διατηρεί το δικαίωμα να επαναπωλήσει το ποσοστό της στη Stirling Properties Bulgaria, ιδιοκτήτρια εταιρεία του κέντρου. Eπιπλέον στις 11 Φεβρουαρίου, η Εθνική Πανγαία απέκτησε κτίριο γραφείων, συνολικής μεικτής επιφάνειας 14.000 τ.μ., που βρίσκεται στη Ρώμη της Ιταλίας, καταβάλλοντας το ποσό των 38,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης, εντός του πρώτου εξαμήνου, η εταιρεία προχώρησε σε υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών για την απόκτηση τριών ακόμα ακινήτων, δύο στην Κύπρο και ενός ακόμα στη Ρώμη. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου με την Chris Cash & Carry, εταιρεία του ομίλου Μαρινόπουλου, για την αγορά δύο ακινήτων στη Λεμεσό της Κύπρου. Το ένα είναι επιφάνειας 11.000 τ.μ. και στεγάζει πολυκατάστημα, ενώ το άλλο έχει επιφάνεια 1.000 τ.μ. και χρησιμοποιείται ως κτίριο γραφείων. Το συνολικό τίμημα θα ανέλθει σε 22,65 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι έχουν ήδη δοθεί 5 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή. Αντίστοιχα, το ακίνητο στη Ρώμη αποκτήθηκε στις 20 Ιουλίου. Πρόκειται για κτίριο γραφείων και καταστημάτων, συνολικής μεικτής επιφάνειας 18.000 τ.μ., το οποίο είναι κυρίως μισθωμένο στο ιταλικό Δημόσιο. Το τίμημα ανήλθε σε 45,1 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελούνταν από 316 εμπορικά ακίνητα (κυρίως τραπεζικά υποκαταστήματα και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 872.000 τ.μ. Επίσης, ο όμιλος πλέον κατέχει πέντε ακίνητα στην Ιταλία, δύο στη Ρουμανία και ένα στη Βουλγαρία. Η εύλογη αξία των επενδύσεων ανερχόταν σε 1,4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η διοίκηση έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για τη διασπορά του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της και τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από την Εθνική Τράπεζα. Ως εκ τούτου, με την ολοκλήρωση του φετινού πρώτου εξαμήνου, τα έσοδα από μισθώματα που καταβάλλει η Εθνική διαμορφώθηκαν σε 34,2 εκατ. ευρώ, ήτοι το 62,3% του συνόλου, έναντι ποσοστού 82% πριν από έναν χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή