ΣΕΒ: Το υψηλό κόστος ενέργειας εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα

ΣΕΒ: Το υψηλό κόστος ενέργειας εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σύνεση και μέτρο» στη φορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ζητά ο ΣΕΒ μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου του για την ελληνική οικονομία, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με την επιδιωκόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι το κόστος για την ενέργεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών υπέρ των ιδιωτών μετόχων και η προσδοκώμενη ταχύτερη επαναφορά των τραπεζών στην κερδοφορία, εκτιμούν οι αναλυτές του ΣΕΒ ότι θα εξομαλύνουν τις συνθήκες χρηματοδότησης και λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ετσι, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πόρων σε ικανοποιητικό κόστος, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων χωρίς ακραίες κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς και των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις που θα αναδιαρθρωθούν, δημιουργούν ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση νέων και υγιών επενδυτικών πρωτοβουλιών, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος. Ωστόσο, η πορεία αυτή προς την ανάκαμψη «δεν είναι δυνατόν να τελεσφορήσει εάν συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που αντιστρατεύεται την επιδιωκόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ. Και προσθέτει ότι «απαιτείται σύνεση και μέτρο στη φορολόγηση, καθώς και ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, μέσω μείωσης του ενεργειακού και του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και στροφής προς την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις».

Μάλιστα, ο ΣΕΒ κάνει ειδική αναφορά στο θέμα του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων. Οπως σημειώνει, ένας «σημαντικός ανασταλτικός παράγων ανταγωνιστικότητας και επομένως επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας είναι το κατά 40% περίπου υψηλότερο κόστος ενέργειας που αντιμετωπίζει η βιομηχανία έντασης ενέργειας ως προς τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της». Για να αντιμετωπιστεί το ανταγωνιστικό αυτό μειονέκτημα, υποστηρίζει ο ΣΕΒ, απαιτείται, μεταξύ άλλων, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα για βιομηχανική χρήση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή