Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 750 εκατ. ευρώ προχωρά η Attica Bank

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 750 εκατ. ευρώ προχωρά η Attica Bank

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου -μεταξύ 5 και 9- τοποθετείται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, που καλείται να συγκεντρώσει 584 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 748 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο κεφαλαιακής ενίσχυσης. Το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έως τις 11 Δεκεμβρίου. Χθες, η μετοχή της τράπεζας έκλεισε στο limit up (0,013 ευρώ).

Η συμμετοχή του βασικού μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ, που έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διατηρήσει το υφιστάμενο ποσοστό του, δηλαδή το 51%, διασφαλίζοντας ένα βασικό περιουσιακό του στοιχείο, είναι εξασφαλισμένη και η συνεισφορά του προσδιορίζεται στα 382,5 εκατ. ευρώ. Η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας ενέκρινε την Κυριακή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών μέχρι του ποσού των 750 εκατ. ευρώ με μετρητά και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων κοινών με αναλογία 36 νέες προς 1 παλαιά μετοχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση με δικαίωμα προτίμησης θα εκδοθούν 2.495.784.996 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Στόχος της διοίκησης, όπως διατυπώθηκε στη γενική συνέλευση της Attica Bank είναι η κάλυψη του συνόλου της αύξησης χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με τους όρους της αύξησης θα παραχθεί η δυνατότητα συμμετοχής και σε δυνητικούς ενδιαφερόμενους στρατηγικούς ή άλλους ιδιώτες επενδυτές, μέσω της αγοράς και άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης στην αύξηση ή μέσω της διάθεσης αδιάθετων μετοχών. Η συνδρομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αφορά την κάλυψη των αδιάθετων μετοχών και με την προϋπόθεσή ότι η κάλυψη σε μετρητά δεν έχει καλύψει πλήρως το ποσό της αύξησης. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ, προϋποθέτει την κάλυψη του βασικού σεναρίου από ιδιωτικά κεφάλαια. Με βάση τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης εγκρίθηκαν επίσης οι:

• Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 95,6 εκατ. ευρώ με μετατροπή των ομολογιών του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της τράπεζας σε μετοχές και έκδοση 318.568.322 νέων κοινών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ.

• Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 356 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση διαφοράς υπέρ το άρτιο και αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής με ταυτόχρονη μείωση μετοχικού κεφαλαίου με το ίδιο ποσό και ισόποση διαγραφή ζημιών και μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής στο προ της κεφαλαιοποίησης διαφοράς υπέρ το άρτιο.

• Αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών της τράπεζας.

• Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και δημιουργία ειδικού αποθεματικού με τη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής, η οποία θα διαμορφωθεί στα 0,30 χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των μετοχών. Διαγραφή ζημιών μέχρι το ύψος των 158,5 εκατ. ευρώ μέσω του ειδικού αποθεματικού που δημιουργήθηκε μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.

• Εκδοση ομολογιακού δανείου με μετατρέψιμες ομολογίες μέχρι του ποσού των 123 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 75% της διαφοράς μεταξύ του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου προς κάλυψη από το ΤΧΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή