Αυξήθηκε η καθυστέρηση στην εξόφληση Ελλήνων εξαγωγέων από εξωτερικό

Αυξήθηκε η καθυστέρηση στην εξόφληση Ελλήνων εξαγωγέων από εξωτερικό

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, καθώς η αξία τους υποχώρησε σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο κατά 8,55%. Πρόκειται για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία υπέστη το πιο ισχυρό σοκ από την επιβολή των capital controls και για μεγάλο μέρος του Ιουλίου και της τραπεζικής αργίας. Την ίδια ώρα, βεβαίως, κατακόρυφη πτώση καταγράφουν και οι εισαγωγές. Κάτι, βεβαίως, που δεν παραπέμπει σε μικρότερη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις εισαγωγές, αλλά σε αδυναμία πραγματοποίησής τους εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Το «παράπλευρο κέρδος» αυτής της εξέλιξης είναι η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, έλλειμμα, όμως, που οφείλεται σε ύφεση και όχι σε ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 4,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, καθώς διαμορφώθηκε σε 19 δισ. ευρώ έναντι 19,92 δισ. ευρώ πέρυσι. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, πριν δηλαδή από την επιβολή των capital controls και της γενικότερης πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας που επικράτησε, η αξία των εξαγωγών επίσης υποχωρούσε, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό, 2,2%. Η επίδραση των όσων συνέβησαν κατά το τρίτο τρίμηνο φαίνεται από το γεγονός ότι μόνο σε αυτό το διάστημα η αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,55%, στα 6,21 δισ. ευρώ έναντι 6,79 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων επηρέασαν και τη ροή των εισπράξεων από τις πωλήσεις ελληνικών προϊόντων σε ξένες αγορές.

Ο βαθμός κάλυψης των εσόδων από εξαγωγές προς τη συνολική αξία εξαγόμενων εμπορευμάτων ήταν στο εννεάμηνο του 2015 97,63%, έναντι 99,95% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η απόκλιση αυτή –δηλαδή καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις των Ελλήνων εξαγωγέων– οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, όπως επισημαίνουν παράγοντες του εξαγωγικού κλάδου, οι ξένοι αγοραστές βρίσκονται σε θέση ισχύος και μπορούν να καθυστερούν τις πληρωμές και, δεύτερον, καθυστερούν οι εκκαθαρίσεις πληρωμών στο πλαίσιο των capital controls, ειδικά αν γίνονται μέσω άλλων λογαριασμών στο εξωτερικό. Καθοριστικό ρόλο στην πτωτική πορεία των εξαγωγών έχει διαδραματίσει και η καθήλωση των διεθνών τιμών πετρελαίου. Κι αυτό διότι η Ελλάδα μπορεί να εισάγει το αργό, αλλά πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές σε προϊόντα που προέρχονται από την επεξεργασία του.

Η σημαντική μείωση της αξίας των εξαγωγών πετρελαιοειδών επιφέρει μεταβολές και στην κατάταξη των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών. Ετσι, η Τουρκία υποχωρεί σημαντικά και από την 1η θέση εμφανίζεται πλέον στην 3η θέση. Στην 1η θέση περνάει η Ιταλία και στη 2η Γερμανία και ακολουθούν η Κύπρος και η Βουλγαρία, ενώ στην 6η θέση (από τη 10η) ανήλθαν οι ΗΠΑ. Στην 7η θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, στην ίδια με την αντίστοιχη περυσινή, ομοίως και η Αίγυπτος στην 8η θέση, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Λίβανος, ο οποίος από την 17η θέση ανεβαίνει 9ος, και η Σαουδική Αραβία, που από 12η ανεβαίνει στη 10η θέση. Τα πετρελαιοειδή παρέμειναν στο εννεάμηνο το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν, ακολουθούν στη δεύτερη θέση τα φάρμακα προς λιανική πώληση, στην τρίτη θέση βρίσκονται οι πλάκες και τα φύλλα αλουμινίου, ενώ στην τέταρτη θέση ανέβηκε φέτος το παρθένο ελαιόλαδο. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων εξαγώγιμων προϊόντων της κατηγορίας των μηχανών επεξεργασίας πληροφοριών (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, συσκευές GPS). Οι εξαγωγές αυτή της κατηγορίας ανήλθαν σε αξία, κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, σε 274,3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή