Στα 185 εκατ. οι αυξήσεις κεφαλαίου για τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες

Στα 185 εκατ. οι αυξήσεις κεφαλαίου για τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις κεφαλαίου που προσεγγίζουν τα 185 εκατ. ευρώ δρομολογούν τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες, με στόχο την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης έως τα τέλη του χρόνου. Τη μεγαλύτερη αύξηση ύψους 130 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Παγκρήτια Τράπεζα και ακολουθεί η Συνεταιριστική Χανίων με 23 εκατ. ευρώ, η Συνεταιριστική Πελοποννήσου με 17,8 εκατ. ευρώ και η Συνεταιριστική Ηπείρου με 7 εκατ. ευρώ.

Οι τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει τις σχετικές αυξήσεις με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, αξιοποιώντας την πρόσφατη αλλαγή του νόμου που επιτρέπει τη χορήγηση περισσοτέρων δικαιωμάτων ψήφου και δικαιωμάτων σύμπραξης σε σημαντικούς θεσμικούς εταίρους. Η δυνατότητα δόθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών και οι κεφαλαιακές ανάγκες προσδιορίστηκαν μετά τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου.

Τη μεγαλύτερη αύξηση δρομολογεί μεταξύ 23 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου η Παγκρήτια Τράπεζα, που είναι και η μεγαλύτερη συνεταιριστική με σημαντική παρουσία στην Κρήτη, αλλά και άδεια πανελλαδικής λειτουργίας. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας διαμορφώνεται το 1,2 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 1 δισ. ευρώ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν προσδιοριστεί στα 61 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και στα 115 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το δυσμενές. Η συνέλευση της τράπεζας έχει λάβει απόφαση η αύξηση να φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και να υλοποιηθεί η επέκταση των εργασιών. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα γίνει με αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ με συνεταιριστικές μερίδες και συμμετοχή παλαιών και νέων συνεταίρων, καθώς και την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ με ονομαστική αξία για κάθε ομόλογο 100.000 ευρώ και ετήσιο επιτόκιο 8%. Σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση της τράπεζας, έχουν γίνει ήδη διερευνητικές επαφές τόσο με Ελληνες επιχειρηματίες όσο και θεσμικά ιδρύματα του εξωτερικού για να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Σε ό,τι αφορά τη Συνεταιριστική Χανίων, οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν προσδιοριστεί στα 23 εκατ. ευρώ, ενώ με μικρότερα ποσά ακολουθούν η Πελοποννήσου και η Ηπείρου. Η διοίκηση της Συνεταιριστικής Πελοποννήσου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη συνδρομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εάν δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο κεφάλαιο των 17,8 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη έγκριση από τη γενική συνέλευση έλαβε και η Συνεταιριστική Ηπείρου, που προγραμματίζει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 7 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT