Αντιδράσεις ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση της διακοψιμότητας με 48 εκατ. ευρώ

Αντιδράσεις ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση της διακοψιμότητας με 48 εκατ. ευρώ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φόρο υπέρ τρίτων» χαρακτηρίζουν σύσσωμοι οι φορείς των ΑΠΕ το τέλος που καλούνται να καταβάλουν για τη χρηματοδότηση της διακοψιμότητας και δείχνουν φυσικά την ενεργοβόρο βιομηχανία, που θα επωφεληθεί του μέτρου μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Οι αντιδράσεις των ΑΠΕ διατυπώθηκαν προφορικά την περασμένη εβδομάδα στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ, υπό τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και τη συμμετοχή όλων των φορέων της αγοράς ηλεκτρισμού, και συνεχίστηκαν μέχρι και χθες με μπαράζ επιστολών διαμαρτυρίας προς το υπουργείο. Το μέτρο της διακοψιμότητας προωθήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο πλαίσιο της μείωσης του ενεργειακού κόστους και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων επιχειρήσεων. Στηρίζεται στη δυνατότητα των ενεργοβόρων επιχειρήσεων να απελευθερώνουν φορτία ηλεκτρικού ρεύματος όταν το σύστημα τα έχει ανάγκη και να αμείβονται έναντι αυτής της υπηρεσίας. Το ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτής της υπηρεσίας, που αρχικά υπολογίστηκε σε 55 εκατ. ευρώ ετησίως και προσφάτως αναθεωρήθηκε στα 48 εκατ. ευρώ, ήταν ένα θέμα που δίχασε για μεγάλο χρονικό διάστημα την αγορά ηλεκτρισμού. Ο κλήρος έπεσε τελικά στις ΑΠΕ ως τις καλύτερα αμειβόμενες μονάδες, λόγω των αντιδράσεων όμως που εκδηλώθηκαν το μέτρο, αν και εγκεκριμένο από την Ε.Ε., βρέθηκε στα συρτάρια του πρώην υφυπουργού Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου.

Η διακοψιμότητα συμπεριελήφθη στο νέο μνημόνιο και ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να το προωθήσει επιβαρύνοντας τις ΑΠΕ, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές δεσμεύσεις. Είναι χαρακτηριστική η επίθεση που όπως μεταφέρεται δέχθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από εκπρόσωπο των ΑΠΕ στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής. «Ημασταν μαζί στην Κουμουνδούρου όταν γράφαμε προεκλογικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΑΠΕ», φέρεται να είπε εκπρόσωπος της «πράσινης ενέργειας» απευθυνόμενος σε στενό συνεργάτη του υπουργού. Ο κ. Σκουρλέτης παρουσίασε στους φορείς της αγοράς την υπουργική απόφαση για τη διακοψιμότητα και διατύπωσε την πρόθεσή του για υπογραφή μέσα στην εβδομάδα. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, που εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι υποχρεώνουν τον υπουργό να επανεξετάσει τους συντελεστές επιβάρυνσης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά). Οπως μάλιστα αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου, για τον λόγο αυτό η υπογραφή της υπουργικής απόφασης μετατίθεται περίπου κατά ένα δεκαήμερο. Το «μάρμαρο» καλούνται να πληρώσουν τα φωτοβολταϊκά με εξαίρεση τα οικιακά, τα οποία επιβαρύνονται με ποσοστό 3,6% επί του τζίρου, ακολουθούν τα αιολικά, με επιβάρυνση 1,8% επί του τζίρου και τα μικρά υδροηλεκτρικά με ποσοστό 0,8%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει τη μείωση του συντελεστή για τα μικρά φωτοβολταϊκά μέχρι 100 KW και την αύξηση κατά ένα μικρό ποσοστό της εισφοράς σε κάποιες άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα της επιστροφής απολογιστικά και αναλογικά με τη συμμετοχή της κάθε τεχνολογίας, στην περίπτωση που το ποσό που θα συγκεντρώνεται υπερβαίνει το κόστος για τη χρηματοδότηση του μέτρου. Αυτό αποτέλεσε και αίτημα της αγοράς των ΑΠΕ, η οποία εκτιμά πως το πραγματικό κόστος για τη χρηματοδότηση του μέτρου ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ και όχι 48 εκατ. όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση.

Με χθεσινή επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΕΣΜΥΕ) χαρακτηρίζει «καταχρηστικό πόρο υπέρ τρίτων» το τέλος που καλείται να πληρώσει και εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι, ενώ μειώθηκε κατά το ήμισυ το συνολικό ποσό χρηματοδότησης του μέτρου, δεν μειώθηκαν αντίστοιχα και οι συντελεστές επιβάρυνσης για τις διάφορες κατηγορίες των ΑΠΕ. Ο Σύνδεσμος ζητάει τη μείωση των συντελεστών κατά 50% και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο υπολογισμός και η καταβολή του τέλους να γίνεται απολογιστικά σε ετήσια βάση και με βάση το πραγματικό ποσό που θα έχει προκύψει από την εφαρμογή των διακοπτόμενων συμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή