Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ ύψους 2,56 δισ. από την Alpha Bank

Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ ύψους 2,56 δισ. από την Alpha Bank

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 2,56 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες η Alpha Bank. Με την αύξηση, στην οποία μετείχαν κυρίως ξένοι θεσμικοί επενδυτές, η τράπεζα κάλυψε το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών επιτυγχάνοντας τον δραστικό περιορισμό της κρατικής συμμετοχής. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης το ποσοστό του Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ περιορίστηκε στο 11%, ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών διαμορφώνεται στο 89%. Στελέχη της τράπεζας υπενθυμίζουν πως η Alpha Bank έχει προχωρήσει στην αποπληρωμή και των προνομιούχων μετοχών. Η αύξηση πραγματοποιήθηκε με την καταβολή μετρητών ύψους 1,55 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές, ενώ επιπλέον ποσό ύψους 1,01 δισ. ευρώ αντλήθηκε μέσω της προαιρετικής πρότασης ανταλλαγής ομολόγων (υψηλής και μειωμένης διαβάθμισης) με μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης των τραπεζών από την ΕΚΤ οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank προσδιορίστηκαν στα 263 εκατ. ευρώ με βάση το βασικό σενάριο και στα 2,74 δισ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο. Οι κεφαλαιακές ανάγκες καλύφθηκαν πλήρως με την αύξηση κεφαλαίου, η οποία ανήλθε σε 2,56 δισ. ευρώ, ενώ ποσό 180 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από ενέργειες της τράπεζας που εγκρίθηκαν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στους επενδυτές καθορίστηκε σε 0,04 ευρώ ανά μετοχή και παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετές ημέρες, η μετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες στο 0,052 ευρώ διατηρώντας σημαντικό premium. Οπως έχει αποφασίσει η γενική συνέλευση, θα πραγματοποιηθεί μείωση του αριθμού μετοχών (reverse split) με την αντικατάσταση των παλαιών μετοχών με νέες σε αναλογία 1 νέα για κάθε 50 παλαιές. Ετσι η τιμή διάθεσης μετά την ολοκλήρωση του reverse split θα διαμορφωθεί στα 2 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή