Αύξηση εσόδων και κερδών για την Aegean

Αύξηση εσόδων και κερδών για την Aegean

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα κατά 8% είναι τα ενοποιημένα έσοδα της Aegean Airlines, που το 9μηνο του έτους έφτασαν τα 792,2 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένη κατά 17% εμφανίζεται και η επιβατική κίνηση της εταιρείας, η οποία διαμορφώθηκε στα 9,2 εκατ. επιβάτες. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 81,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Η εταιρεία συνεχίζει την αναπτυξιακή της δυναμική, προσθέτοντας συχνότητες και νέους προορισμούς.

Στο τρίτο και σημαντικότερο τρίμηνο του έτους από πλευράς εποχικότητας της ζήτησης, παρά τις σημαντικές προκλήσεις από την πολιτική και οικονομική συγκυρία, η Aegean Airlines κατάφερε να αυξήσει την επιβατική κίνηση εξωτερικού κατά 29%, τα συνολικά έσοδα κατά 12% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους κατά 7%, στα 67,2 εκατ. ευρώ. Τα θετικά αποτελέσματα της επιβατικής κίνησης αποδίδονται από την εταιρεία στη δυναμική αξιοποίηση του δικτύου εξωτερικού και στην ωρίμανση δρομολογίων, στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας του δικτύου και την αύξηση των τουριστικών αφίξεων στη χώρα και κυρίως στην Αθήνα.

Παρά το γεγονός ότι στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας δεν καταγράφηκε το 2015 αύξηση στις συνολικές αφίξεις εξωτερικού, η Aegean Airlines εμφάνισε ανοδική τάση. Αύξηση της επιβατικής κίνησης που άγγιξε το 30% παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στις δύο βάσεις της εταιρείας στο Ηράκλειο και στη Ρόδο.

Αναλυτικά, η επιβατική κίνηση εσωτερικού ενισχύθηκε κατά 10% και διαμορφώθηκε το 9μηνο του 2015 στα 4,46 εκατ. επιβάτες, ενώ η κίνηση εξωτερικού εκτοξεύθηκε κατά 24% και άγγιξε τα 4,7 εκατ. επιβάτες. Συνολικά η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε κατά 17%, οι επιβάτες ανά πτήση αυξήθηκαν κατά 5% (από 102 σε 107) ενώ ο συντελεστής πληρότητας προγραμματισμένων πτήσεων εμφάνισε μείωση καθώς διαμορφώθηκε στο 77,4% από 79% το 9μηνο του 2014. Συνολικά η εταιρεία το 2014 μετέφερε 10,1 εκατ. επιβάτες, ενώ επιβεβαίωσε και την παραγγελία 7 αεροσκαφών Airbus Α320 ceos που παραλαμβάνει το 2015 και το 2016. Οι οικονομίες κλίμακας και οι ωφέλειες από τη μείωση του κόστους καυσίμου οδήγησαν σε πτώση του μοναδιαίου κόστους το τρίτο τρίμηνο, παρά τη σημαντική επιβάρυνση που προήλθε από την ενδυνάμωση του δολαρίου, την αύξηση των χρεώσεων αεροναυτιλίας, αλλά και του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες (από 13% σε 23%) στην Ελλάδα. Τα ταμειακά διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων και των βραχυπρόθεσμων χρηματοοικονομικών επενδύσεων, διαμορφώθηκαν σε 302 εκατ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

«Το 2015 συνεχίσαμε με συνέπεια την αναπτυξιακή μας πολιτική, έχοντας πλέον προσθέσει πάνω από 40 προορισμούς εξωτερικού μετά την εξαγορά της Olympic Air. Βελτιώσαμε σημαντικά τη συνδεσιμότητα με τα νησιά, στηρίζοντας την κίνηση εσωτερικού με χαμηλότερες τιμές, αλλά και διπλασιάζοντας σε 3 χρόνια τους διερχομένους επιβάτες εξωτερικού μέσω του κόμβου των Αθηνών. Το τρίτο και σημαντικότερο τρίμηνο του έτους, το οποίο ξεκίνησε με αρκετές προκλήσεις, καθώς στις αρχές Ιουλίου αντιμετωπίσαμε σημαντική απώλεια στις κρατήσεις λόγω των capital controls, μείναμε πιστοί στο επενδυτικό μας πλάνο και καταφέραμε να παραλάβουμε 3 ολοκαίνουργα αεροπλάνα με κλειστές τράπεζες στην Ελλάδα. O ρυθμός των κρατήσεων επανήλθε και καταφέραμε τελικά να εισπράξουμε τις θετικές αποδόσεις των επενδύσεων που υλοποιήσαμε σε στόλο, προορισμούς και υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στη Ρόδο, στο Ηράκλειο και στις υπόλοιπες βάσεις της περιφέρειας όπου προσθέσαμε χωρητικότητα, ο ρυθμός ανάπτυξης εξωτερικού ήταν πολλαπλάσιος από το σύνολο της αγοράς», δήλωσε με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων 9μήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Airlines Δημ. Γερογιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή