Η τρομοκρατία πάγωσε το ενδιαφέρον για νέες τουριστικές κρατήσεις

Η τρομοκρατία πάγωσε το ενδιαφέρον για νέες τουριστικές κρατήσεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στασιμότητα και στον ελληνικό τουρισμό προκαλεί ο γενικευμένος φόβος που υπάρχει στη διεθνή ταξιδιωτική κοινότητα για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκές και άλλες αγορές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣETE, Ανδρέα Ανδρεάδη, οι πρόσφατες επιθέσεις σε Αίγυπτο και Γαλλία και το κλίμα ανασφάλειας που έχει καλλιεργηθεί υπό την απειλή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη έχουν παγώσει το ενδιαφέρον για νέες κρατήσεις ακόμη και σε προορισμούς όπως η Ελλάδα, όπου δεν υφίστανται άμεσοι κίνδυνοι κρουσμάτων διεθνούς τρομοκρατίας. Eνδεικτικό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προέβη σε γενική ταξιδιωτική σύσταση προς τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να βρίσκονται σε επαγρύπνηση όταν παραμένουν σε δημόσιους χώρους ή χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο κ. Ανδρεάδης υπογραμμίζει ότι «κάνουν λάθος όσοι θεωρούν αυτονόητη εξέλιξη ότι η Ελλάδα θα γεμίσει με τουρίστες, επειδή κάποιες άλλες χώρες έχουν προβλήματα τρομοκρατίας». Ως παράδειγμα αναφέρει ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο που έλαβαν χώρα σοβαρά γεγονότα, όπως η πτώση του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο και οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, καταγράφεται πάγωμα των κρατήσεων για τη σεζόν του 2016 και στην Ελλάδα.

Αλλα εξωγενή συμβάντα

Οπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ότι υπάρχουν και άλλα εξωγενή συμβάντα που μπορεί να διαφοροποιήσουν τις τάσεις ανά τουριστική αγορά. Για παράδειγμα, η πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και η άμεση αντίδραση πολλών ρωσικών ταξιδιωτικών οργανισμών να σταματήσουν τις πωλήσεις τους με προορισμό τη γειτονική χώρα, αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τις επιλογές των Ρώσων για τις διακοπές τους το 2016. Η μείωση του αριθμού Ρώσων τουριστών προς την Τουρκία θα πρέπει να θεωρείται βέβαια μετά και τη σύσταση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για αποφυγή ταξιδιών προς τη γειτονική χώρα, η οποία υποστηρίχθηκε από τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Οργανισμών της Ρωσίας. Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού της Ρωσίας, επικαλούμενη σχετική νομοθεσία, χαρακτήρισε απειλή για την ασφάλεια των Ρώσων τουριστών τις περιστάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί στην Τουρκία. Εξάλλου, στους παράγοντες που ευνοούν τον ελληνικό τουρισμό περιλαμβάνεται η ισλαμοφοβία, χωρίς όμως την εκδήλωση ακραίων γεγονότων που δημιουργούν γενικευμένη ανησυχία στο διεθνές ταξιδιωτικό κοινό.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η διολίσθηση του ευρώ έναντι άλλων βασικών νομισμάτων αποτελεί στην παρούσα φάση ένα θετικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε τρίτες αγορές. Από την άλλη, η υπερφορολόγηση που έχει υποστεί ο τουριστικός τομέας έχει δώσει τη δυνατότητα σε ανταγωνιστικούς προορισμούς να κάνουν πιο ελκυστικά τα πακέτα τους. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα θεωρεί ότι μπορούν να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό των περιοχών που δέχονται τις μεγάλες ροές, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεάζεται η καθημερινότητα των ξένων επισκεπτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή